Autoritățile pregătesc noi măsuri de intervenție în piața energiei, ca urmare a scumpirilor necontrolate. Furnizorii reclamă că riscă să rămână fără bani pentru a cumpăra energie

Noi măsuri de intervenție în piața energiei
Noi măsuri de intervenție în piața energiei
18 august 2022, 16:58

La Bursă Română de Mărfuri, prețul gazului care va fi livrat în septembrie se apropie de 1.000 de lei pe megawatt/ora și e de peste patru ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

Și prețul energiei electrice a urcat de 4 ori, la aproape 2.500 de lei pe megawatt/oră. Acum un an era doar 638 de lei. În aceste condiții, furnizorii avertizează că e tot mai dificil să cumpere energie pentru clienți, în condițiile în care nu au primit toți banii de la stat, nici măcar pentru facturile compensate în perioada noiembrie 2021-martie 2022.

”Erau încă în analiză 48 de cereri. Din punctul nostru de vedere erau cererile importante cu sumele cele mai importante pentru că astea durează mai mult. Deci nu sunt plătite. În plus, toate regularizarile care trebuiau făcute nu sunt plătite”, susține Ion Lungu, director executiv, Asociaţia Furnizorilor de Energie din România.

Energie de patru ori mai scumpă

Reprezentații companiilor de utilități se plâng că statul întârzie deconturile și pentru cea de-a două schemă de compensare a facturilor populației și companiilor, care se aplică din aprilie.

”Suntem într-o întârziere de cinci luni de zile în condițiile în care legea prevede o decontare la 45 de zile. Prin această subugetare (…) riscăm să punem furnizorii în situația în care să nu mai aibă fondurile necesare pentru a achiziționa energie”, afirmă și Dana Daraban, director executiv, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi.

În replică, reprezentanții Autorității de Reglementare în Energie susțin că deconturile, în valoare de aproximativ 2 miliarde de lei, din prima schemă, sunt aproape încheiate. În ceea ce privește ce-a dea două schemă, suma aprobată la plată e mult mai mică. Unul dintre motive este că furnizorii au putut să depună cererile abia la sfârșitul lunii iunie.

”Constatăm că pe Ordonaţa 2 relativ puţine solicitări au venit. Cred că am trimis către minister suma de 120-130 de milioane de lei, în condiţiile în care noi estimăm că în baza ordonanţei 27 ar trebui achitate lunar 800 de milioane de lei”, anunță Zoltan Bege Nagy, vicepreşedinte, Agenţia Naţională de Reglementare în Energie.

Bani pentru decontări, prin rectificarea bugetară

Guvernul tocmai a alocat, prin rectificare, ministerelor Muncii și Energiei aproximativ 5 miliarde de lei pentru decontarea furnizorilor. Ministrul de Finanțe susține că banii sunt suficienți până în noiembrie, când va urmă o nouă rectificare bugetară. Între timp, autoritățile pregătesc măsuri de intervenție în piață energiei, pentru că scumpirile-record să nu mai afecteze bugetul statului.

Nu vor rămâne facturi restante. Va trebui să acționăm în continuare pentru protejarea cetățenilor și a economiei. Dacă lași lucrurile așa de la 2.800 ajungi la 3.000 lei megawatul. Oameni buni cine poate să susțină? Orice persoană fizică sau orice companie”, spune Adrian Câciu, ministrul Finanţelor Publice.

”Situația este de risc mare pentru întregul nostru sistem energetic. Riscul este că clientul final să rămână fără furnizor, să se rupă acest lanț de la producător până la consumator” declară Radu Dudău, expert în energie, director Energy Policy Group.

O soluție luată în calcul e ca instituțiile publice și consumatorii casnici să achiziționeze energia prin contracte directe de la compania de stat Hidroelectrica, unde energia electrică e mai ieftină.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite