Autoritățile din Harghita fac demersuri pentru relocarea unui urs care își caută hrană în localitatea Subcetate

Un urs care de câteva zile intră în localitatea Subcetate în căutare de hrană, va fi relocat, anunță autoritățile.

05 Aprilie 2021, 15:43 (actualizat 05 Aprilie 2021, 15:51) Știrile TVR |
Urs brun / FOTO: Autor: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Comisarul Kovasznai Sandor, de la Garda de Mediu Harghita, a precizat că este vorba de un exemplar de mici dimensiuni, care, de aproximativ o săptămână, intră în localitate în căutare de hrană şi îi sperie pe oameni.

"Este un urs acolo care, de aproximativ o săptămână, tot intră în intravilanul localităţii. A fost îndepărtat, acum suntem în faza ca asociaţia de vânătoare să solicite relocarea exemplarului. Deja a făcut şi pagube, sunt sesizări din partea locuitorilor şi exemplarul va fi relocat. Încercăm să obţinem astăzi (luni-n.r.) autorizaţia de relocare. (...) A intrat în curţi, a distrus o stupină şi îi sperie pe oameni", a declarat Kovasznai Sandor pentru Agerpres.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Topliţa, Constantin Iacob, a confirmat că s-a solicitat fie relocarea, fie împuşcarea animalului şi se aşteaptă un răspuns în acest sens.

El a subliniat că populaţia de urs a crescut foarte mult şi că este nevoie de o cotă de extracţie.

"Părerea mea este că ar trebui o cotă de extracţie. Este o problemă. (...) Modul în care s-a înmulţit ursul este extrem de mare şi distruge toată fauna care mai există în fondurile cinegetice, începând de la pui de mistreţi, viţei de cerbi, există un dezechilibru", a declarat Constantin Iacob.

Conform acestuia, relocarea "este o mare prostie", întrucât ursul care s-a obişnuit să îşi caute hrană în apropierea omului va continua să facă acest lucru oriunde va fi dus.

"Este un animal foarte inteligent şi merge unde e mai uşor să-şi găsească hrană", a arătat preşedintele AVPS Topliţa.

Din Harghita, de la începutul anului, au fost relocaţi doi urşi de aproximativ doi ani, care îşi căutau hrană la marginea municipiului Gheorgheni. Au mai fost relocați o ursoaică şi cei doi pui ai săi, pe care i-a fătat într-un bârlog făcut sub un teren de fotbal din staţiunea Izvoru Mureşului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI