VIDEO Ministerul Apărării de la Chișinău: Informațiile nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Facem apel la opinia publică să evite speculațiile

Serviciile secrete americane au informații potrivit cărora amenințarea rusească nu s-ar opri la teritoriul Ucrainei și că Vladimir Putin vizează să intre și în Transnistria. Autoritățile de la Chișinău spun însă că este puțin probabil ca războiul să se extindă pe teritoriul Moldovei.

11 Mai 2022, 14:38 (actualizat 11 Mai 2022, 21:08) Știrile TVR |

Ideea că armata lui Vladimir Putin pune la cale realizarea unui așa numit pod dinspre Odesa către Transnistria revine în spațiul public după ce a fost evocată de un general rus, de astă dată în interpretarea comunității de informații a Statelor Unite.

Avril Haines, directorul serviciilor de infomații ale SUA: "Avem indicii că armata rusă vrea să facă un pod terestru până în Transnistria. În timp ce forțele ruse ar putea fi capabile să atingă majoritatea acestor obiective pe termen scurt în următoarele luni, credem că nu vor putea extinde controlul asupra unui pod terestru care se întinde până în Transnistria și include Odesa, fără a lansa o formă de mobilizare. Și este din ce în ce mai puțin probabil ca aceștia să poată stabili controlul asupra ambelor regiuni și asupra zonei tampon pe care o doresc în săptămânile următoare."

Ministerul Apărării din Republica Moldova a făcut apel la evitarea speculațiilor pe tema Transnistria, în condițiile în care nu există indicii potrivit cărora războiul s-ar putea extinde pe teritoriul statului moldovean.

"Ministerul Apărării al Republicii Moldova face apel la opinia publică de a evita orice speculații și a nu scoate din context declarațiile Directorului Comunității de Informații din SUA, Avril Haines. Precizăm că autoritățile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare și schimb de informații cu partenerii țării noastre, inclusiv SUA. Instituțiile abilitate din țara noastră examinează în continuare tot spectrul de scenarii care vizează evoluțiile de securitate din regiune, iar cumulul de informații nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Avem planuri clare de acțiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare. Viața și siguranța cetățenilor este prioritatea noastră", se arată într-un comunicat al ministerului Apărării din Republica Moldova.

Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova:  "În acest moment preocuparea noastră la nivelul ministerului de interne şi cea mai mare ameninţare este destabilizarea ordinii interioare."

Expertul în securitate Alexandru Flenchea, de la Chişinău, spune că realizarea unui coridor până în regiunea transnistreană este imposibilă.

Transnistria a făcut în ultima perioadă obiectul mai multor diversiuni care au determinat autoritățile locale să declare alertă teroristă.

CITIȚI ȘI Șefa serviciilor americane de informații: Putin nu intenționează să se oprească la Donbas, ci vrea să extindă conflictul în Transnistria

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI