Autoritățile recomandă purtarea măștilor de protecție. Experiment: Cât de eficientă este o mască improvizată?

E aproape o lună de la declararea pandemiei de coronavirus și încă sunt controverse legate de eficiența măștii chirurgicale pentru populație. La noi, a devenit obligatorie în tot mai multe județe. Se recomandă și alte improvizații textile numai să fie acoperite nasul și gura la ieșirea din case. Dar acestea nu oferă protecție purtătorului, potrivit unui comunicat al Guvernului. Ajută doar la reducerea transmiterii Covid 19 către ceilalți. Șeful statului susține că, în curând, vom găsi din nou măști în farmacii.

06 Aprilie 2020, 19:48 (actualizat 06 Aprilie 2020, 20:50) |
România trece treptat la obligativitatea purtării măștilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Autoritățile de la noi au recomandat la începutul epidemiei ca măștile chirgicale să fie purtate doar de cei bolnavi. Este mesajul care a venit și de la specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății.

Exemplul Coreei de Sud a convins însă că o mască poate ajuta la reducerea semnificată a îmbolnăvirilor. Și a fost preluat în cele din urmă și la noi.

Astfel, măștile de protecție au devenit deja obligatorii în județele Iași, Vaslui, Maramureș, Olt, Botoșani și Galați.

Nimeni nu mai are voie să iasă din casă cu gura și nasul neacoperite. Iar cine nu se conformează riscă amenzi de până la 20.000 de lei.

În plus, în Iași s-au instalat filtre la intrarea în oraș din cauza numărului mare de români care se întorc din zonele roșii.

În Capitală, purtarea măștilor nu este obligatorie, dar autoritățile le recomandă oamenilor să-și acopere nasul și gura când ies la cumpărături.

Autoritățile centrale recomandă tuturor să folosească acum măștile sau o formă de protecție când ies din case.

Măștile de protecție nu se mai găsesc în farmacii de câteva săptămâni bune. Însă șeful statului promite că în scurt timp vor ajunge în toate farmaciile.

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Aproximativ 8 milioane de măști care vor ajunge la populație.

Directorul general al Companiei Naţionale Unifarm, Adrian Ionel: Când vom găsi măști în farmacii? În foarte scurt timp. Undeva, săptămâna asta spre sfârşit le veți găsi şi în farmacii. Este un adevărat război al resurselor limitate de producţie ale Chinei. Ne luptăm cot la cot în acea piaţă cu "marile puteri" din Vest, dar credem noi că am reuşit să facem faţă cu brio.

Până când vom putea cumpăra măști din farmacii, medicii ne recomandă să ieșim din case cu gura și nasul acoperite. Deși, spune chiar profesorul Rafila, trebuie să fim atenți la ce punem în jurul gurii și nasului.

Prof. Dr. Alexandru Rafila: N-aş da această recomandare să purtăm orice, fular de lână pe care nu putem să-l spălăm şi aşa mai departe. Autorităţile care fac acest lucru ar trebui cumva să găsească o soluţie şi să pună la dispoziţia oamenilor din judeţul respectiv măşti.

Șef de secţie, Spitalul "Victor Babeș" din Timişoara, Virgila Musta: Trebuie să fie o barieră mecanică acolo, iar această barieră se realizează prin aceste măști sau prin orice material de bumbac și care este bine să se fiarbă şi din când în când să se sterilizeze cu călcătorul, de exemplu.

Ca să ne convingem de eficiența măștilor din bumbac și a eșarfelor am făcut un experiment cu un spray. Primul jet a trecut fără probleme prin masca de pânză și prin eșarfa împăturită în patru. Doar masca chirurgicală s-a dovedit eficientă.

Atenție, însă! Măștile de unică folosință se pot utiliza doar câteva ore sau până se umezesc.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 17°C 20°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI