Autoritățile rămân în alertă. Raed Arafat: Avem infectări din ce în ce mai multe, înseamnă că nu ne-am stabilizat

20 ianuarie 2022, 14:31

Chiar dacă numărul celor spitalizaţi nu e mare, în secţiile de Terapie Intensivă sunt deja mai mulți pacienți în stare gravă. Autoritățile anunță că rămân vigilente și nu exclud ca pandemia să ne ofere surprize neplăcute.

BILANȚ COVID ROMÂNIA| Record absolut de infectări – peste 19.000 în ultimele 24 de ore. Au fost raporate 43 de decese

Raed Arafat puncta astăzi că cele 19 mii de cazuri confirmate astăzi se vor simți pe secțiile de Terapie Intensivă abia peste două săptămâni și că vedem o creștere cu 100 de pacienți pe Secțiile de ATI de la o săptămâna la alta.

Avem infectări din ce în ce mai multe, înseamnă că nu ne-am stabilizat, nu suntem pe un platou încă și putem să ne așteptăm la surprize și la creșteri mai rapide. Dacă ajungem la un număr foarte mare de infectări, putem să ajungem și la un impact pe sistemul sanitar mai serios. Persoanele care sunt simptomatice să rămân acasă până se testează, inainte să meargă la muncă, înainte să circule cu mijloacele de transport, a subliniat Raed Arafat.

Nu se pune problema ridicării măsurilor, care în România sunt chiar mult mai permisive decât în unele țări care au avut și lockdown (…) În acest moment nu sunt intenții și nu există discuții nici în sensul relaxării nici în sensul relaxării nici în sensul înăspririlor, a declarat Raed Arafat.

Chiar dacă activitatea anticorpilor protectori se reduce se reduce față de varianta Omicron, răspunsul imun celular, adică asigurat de celulele T și limfocitele B de memorie, se menține activ și el este foarte bine întărit după administrarea dozei de booster și asta ne oferă protecția față de formele grave. Al doilea motiv este cel legat de o patogenitate, adică de o gresivitate intrinsecă mai redusă a variantei Omicron. Ca atare aceste lucruri ne dau speranță că putem controla un val cauzat de varianta Omicron, in ciuda unui număr foarte mare de cazuri raporate in fiecare zi, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă