Autoritățile pregătesc 180 de cabinete noi pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca. Cei interesați se vor putea programa de la sfârșitul săptămânii

2 februarie 2021, 18:18

Autorităţile pregătesc deja centrele unde va putea fi făcut vaccinul AstraZeneca, în alte locuri decât cele în care se fac acum imunizări.

180 de cabinete vor fi deschise din 15 februarie, în toată ţara, exclusiv pentru administrarea vaccinului AstraZeneca. Fiecare are o capacitate de 60 de locuri, aşa că, în fiecare zi, acolo vor putea fi făcute aproape 11 mii de doze. Cei interesaţi se vor putea programa de la sfârşitul săptămânii.

Mai întâi trebuie stabilite categoriile care vor putea primi noul vaccin. Acesta este recomandat după 18 ani, dar majoritatea voluntarilor pe care a fost testat au până la 55 de ani. Autorităţile au cerut un punct de vedere de la compania producătoare. Aşteaptă şi opinia comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății și de la Agenția Națională a Medicamentului.

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19: „Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie. Sunt țări precum Italia, care a limitat grupa de vârstă până la 55 de ani și alte țări, precum Germania, Austria, până la 65 de ani”.

Vaccinul de la AstraZeneca are o eficacitate de 60 la sută şi trebuie administrat în două doze, la interval de 4-12 săptămâni. Experţii din comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și de la Agenția Medicamentului vor recomanda intervalul, care ar putea fi de şase săptămâni.

Dr. Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea: „Pentru luna februarie vom primi în jur de 800.000 de doze, cel mai probabil în trei tranşe. Cu privire la dozele de vaccin produse de către Pfizer-BioNTech, până la sfârşitul lunii martie rămâne în jur de 2,5 milioane de doze. Moderna, vorbim aici de un total de 430.000 de doze”.

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19: „Moderna este singura care ne poate crește numărul de persoane care pot fi vaccinate, pe lângă calendarul de vaccinare de la AstraZeneca”.

De joi încep şi vaccinările cu dozele de la Moderna. Cei care nu doresc tipul de vaccin pentru care au prins loc se pot reprograma. Până acum au fost administrate aproape 750 de mii de doze de ser, la peste 610 mii de persoane. Şi au fost înregistrate aproape două mii de reacţii comune şi minore.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă