Autoritățile locale vor să supraimpoziteze clădirile istorice lăsate în paragină pentru a obliga proprietarii să le reabiliteze

6 februarie 2021, 18:48

97 de proprietari cu imobile în centrul vechi al orașului vor fi supraimpozitați pentru că nu și-au reabilitat casele. Unii vor trebui să achite chiar și 300.000 de lei, impozit pe paragină.

Sunt 2000 de clădiri cu probleme în centrul vechi din Brăila, 120 dintre ele, în stare avansată de degradare.

Pe strada Mihai Eminescu, printre zecile de În aceatsă clădire a funcționat unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din Brăila în perioada interbelică. Insă de zeci de ani clădirea este lăsată în paragină și este nevoie urgentă de reabilitare.

De câțiva ani, a început reabilitarea a zeci de clădiri aparținând statului. Rămân o problemă cele din proprietatea oamenilor.

Deși supraimpozitate, peste 200 de clădiri degradate din Constanța nu și-au schimbat înfățișarea. 12 sunt monumente istorice.

În centrul vechi al Constanței sunt multe astfel de clădiri. Pe lângă faptul că afectează imaginea zonei, îi pot afecta și pe trecători. De multe ori se desprind bucăți din tencuială sau tâmplărie care ajung în zona pietonală.

Supraimpozitarea clădirilor lăsate în paragină se face în funcție de gradul de degradare.

Până acum, pentru Casa cu Lei și Hotel Intim s-au cerut de la primărie autorizații de construcție.

Supraimpozitarea a fost aplicată din 2017 la Oradea. Sute de proprietari au plătit impozit pe clădire majorat cu 500 la sută. Astfel, a început și renovarea.

Cei care își reabilitează imobilele vor fi scutiți 3 ani de la plata impozitelor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite