Autoritățile locale fac demersuri ca zona de nord a Brașovului să devină geoparc UNESCO

Dincolo de stațiunile de schi și pitorescul sat Viscri, ținutul Brașovului ascunde multe alte tezaure turistice. Așa că autoritățile locale vor să obțină pentru zona de nord a județului statutul de geoparc international UNESCO. Asta ar însemna, în anii ce vin, nu doar protejarea zonei, ci și un important număr de turiști.

05 Martie 2021, 15:08 (actualizat 05 Martie 2021, 15:11) |
Zona de nord a Brașovului poate deveni geoparc UNESCO
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În zona de Nord a județului Brașov au avut loc ultimele erupții bazaltice de pe teritoriul României, care au lăsat în urmă peisaje de o frumusețe ireală. Totodată, regiunea adăpostește cea mai mare pădure de stejari seculari, Canionul Roșu și Lacul de Smarald de la Racoș. Până acum, nordul Brașovului era cunoscut mai mult datorită satului Viscri și cetății Rupea.

Printre perlele turistice neștiute ale regiunii se numără Lacul de Smarald sau Castelul Sükösd-Bethlen. Puțini turiști au auzit și de "bătrânul Carpaților", cum e cunoscut gorunul de peste 900 de ani de la Mercheașa. Asociația Carpaterra, care gestionează acest areal natural, cu primăriile Rupea, Racoș și Homorod, fac demersuri pentru obținerea statului de geoparc internațional UNESCO.

Comisia Națională a României pentru UNESCO susține deocamdată candidaturile la statutul de Geoparc Internațional sub emblema UNESCO pentru două noi situri: Oltenia de sub Munte și Ținutul Buzăului. Geoparcul Țara Hațegului este singurul recunoscut din România. A trecut de toate reevaluările UNESCO din 2005, de când a primit acest statut.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI