Autoritățile de la noi au intrat în alertă după ce Rusia a anunțat că a depistat primele cazuri de transmitere a gripei aviare de la pasări la om

21 februarie 2021, 21:32

Autorităţile ruse au informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii că noua tulpină AH5N8 a trecut bariera dintre specii la o fermă de pui din Rusia, unde a fost un focar de gripă aviară în decembrie, anul trecut.

Anna Popova, director Agenţia Sanitară Rusă: „Analizele de laborator au confirmat primele cazuri de persoane infectate cu virusul gripei aviare AH5N8. Cercetătorii centrului Vektor au izolat materialul genetic al acestui virus de la 7 angajaţi ai unei ferme de pui din sudul Federaţiei Ruse„.

Şefa autorităţii de sănătate publică din Rusia spune că oamenii care s-au infectat de la pui s-au simţit bine, iar boala a trecut destul de repede, cu simptome uşoare.

Rinat Maksyutov, directorul Centrului Ştiinţific Vektor: „Din datele de până acum, infecţia se transmite doar de la animal la om, nu am depistat transmiterea virusului de la om la om. Această infecţie nu cauzează vreo formă gravă de boală. Din păcate, virusurile de gripă aviară înalt patogenă pot provoca un număr semnificativ de decese. Şi pentru că nu există simptome specifice la oameni, este cu atât mai îngrijorător în contextul actual al pandemiei de coronavirus„.

Cercetătorii institutului din Rusia spun că au început deja, pe baza materialul genetic colectat, să dezvolte un test care să poată detecta infecția și chiar un potențial vaccin pe baza tehnologiei de genetică inversă.

Prof. dr. Simona Ruță, șefa Catedrei de Virusologie, UMF „Carol Davila” București: „Trecerea unui virus de la pasăre la om este, de obicei, însoţită de o creştere mare a virulenţei. Gripa aviară, din fericire, nu se transmite uşor de la o persoană la alta. (…) Lumea ştiinţifică supraveghează foarte atent toate aceste tulpini de gripă aviară. Foarte mulţi dintre noi se aşteptau ca o pandemie să se producă cu un virus gripal, posibil cu un astfel de virus gripal aviar. Nu a fost cazul. A fost alt virus mai rapid„.

Diana Brâncuș, jurnalist TVR: „România are un sistem naţional de supraveghere a tulpinilor de virus gripal aflate în circulaţie. Dacă apar cazuri, sunt sesizate rapid. Din fericire, în acest sezon rece au fost confirmate în laborator doar 4 cazuri de gripă, dintre care două cu virus de tip A, dar fără vreo legătură cu tulpina depistată la ferma de pui din Rusia„.

Pentru fermele de păsări, gripa aviară ar fi un dezastru. Autorităţile sanitar-veterinare au intensificat controalele, mai ales că în mai multe ţări europene sunt focare.

În urmă cu un an, autorităţile au reuşit să oprească rapid focarul de gripă aviară apărut la o fermă avicolă din Maramureş. În 2005, pierderile au fost însă uriaşe. Milioane de păsări au fost sacrificate în toată ţara, după ce virusul H5N1 a fost depistat mai întâi în județul Tulcea. Au fost mai multe dosare penale legate de achiziţii pentru măsurile extinse de dezinfecţie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite