Autoritățile de combatere a criminalității condamnă planul de criptare a mesajelor ale Facebook și Instagram pe motiv că ar putea dăuna siguranței copiilor

Meta
Meta
20 aprilie 2023, 15:31

Grupul de lucru virtual global (VGT), format din 15 agenții, este prezidat de NCA și include printre membrii săi și Europol și Poliția Federală Australiană. VGT s-a pronunțat, spune aceasta, din cauza „alegerilor iminente de design” ale Meta, care, în opinia sa, ar putea provoca daune grave.

Decizia de a cripta mesajele directe de pe platforme, ceea ce ar împiedica pe oricine altcineva în afară de destinatarul vizat să poată intercepta comunicările, „este un exemplu de alegere intenționată de concepție care degradează sistemele de siguranță și slăbește capacitatea de a menține siguranța utilizatorilor minori”, a declarat alianța.

VGT a lăudat colaborarea Meta cu Centrul Național American pentru Copii Dispăruți și Exploatați (NCMEC), care acționează ca un centru de informare pentru rapoartele privind abuzurile sexuale online asupra copiilor.

Meta a raportat mai multe astfel de cazuri către NCMEC decât orice alt furnizor, a declarat alianța, dar se teme că această pistă va dispărea odată ce mesajele vor fi „criptate de la un capăt la altul” (E2EE). „VGT nu a observat încă niciun semn din partea Meta că orice nou sistem de siguranță implementat după E2EE va egala sau va îmbunătăți în mod eficient metodele lor actuale de detectare”, a spus aceasta.

Citând cazul lui David Wilson, care a fost încarcerat în 2021 pentru că a abuzat 52 de copii, VGT a avertizat că arestări similare s-ar putea dovedi imposibile cu criptarea activată. „Urmărirea cu succes a lui Wilson și protejarea a sute de copii care a rezultat a fost posibilă deoarece forțele de ordine au putut accesa dovezile conținute în peste 250.000 de mesaje prin intermediul Facebook. Într-un mediu de tip E2EE, este foarte puțin probabil ca acest caz să fi fost detectat”.

„Nu am avut nici o problemă. Majoritatea covârșitoare a britanicilor se bazează deja pe aplicații care utilizează criptarea. Nu credem că oamenii vor ca noi să le citim mesajele private, așa că am dezvoltat măsuri de siguranță care previn, detectează și ne permit să luăm măsuri împotriva acestui abuz atroce, menținând în același timp confidențialitatea și securitatea online. Pe măsură ce continuăm să ne implementăm planurile de criptare de la un capăt la altul, ne menținem angajamentul de a colabora cu autoritățile de aplicare a legii și cu experții în siguranța copiilor pentru a ne asigura că platformele noastre sunt sigure pentru tineri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Meta.

Planurile de criptare a tuturor mesajelor de pe platformele Meta au fost prezentate pentru prima dată în 2019, când compania se numea încă Facebook. Dar au fost amânate de mai multe ori, din cauza obstacolelor tehnice și a presiunii de reglementare. În aprilie 2021, compania a anunțat că integrarea nu va avea loc până în 2022, cel mai devreme, înainte de a amâna termenul până în 2023 în noiembrie 2021.

„Ne luăm timpul necesar pentru a face acest lucru cum trebuie”, a declarat șefa departamentului de siguranță al Meta, Antigone Davis, atunci când a fost anunțată ultima amânare. „În calitatea noastră de companie care conectează miliarde de oameni din întreaga lume și care a construit o tehnologie de top în industrie, suntem hotărâți să protejăm mesajele private ale oamenilor și să menținem oamenii în siguranță în mediul online”, a adăugat aceasta.

Dar, în anii care au trecut de atunci, Meta a oferit puține detalii despre modul în care inițiativa de criptare implicită a comunicațiilor va evita compromisuri dure în ceea ce privește practicile sale existente în materie de siguranță a copiilor. Davis a declarat că Meta ar putea detecta abuzurile folosind date necriptate, informații despre conturi și rapoarte de la utilizatori.

Cea de-a treia platformă de mesagerie a Meta, WhatsApp, folosește deja o metodă similară pentru a combate abuzurile sexuale asupra copiilor, dar, ca urmare, face mult mai puține sesizări către NCMEC. În martie 2022, organizația non-profit a publicat date care arată că Facebook a făcut 22 de milioane de rapoarte privind exploatarea online a copiilor în 2021, în timp ce WhatsApp a făcut doar 1,3 milioane. Alte platforme criptate cu baze de utilizatori similare au fost chiar mai rău: Apple, care gestionează iMessage, a raportat doar 160 de cazuri.

Intervenția VGT vine la două zile după ce WhatsApp și-a unit forțele cu alte aplicații de mesagerie criptată, inclusiv cu rivalul Signal, pentru a cere guvernului britanic să protejeze E2EE în viitorul proiect de lege privind siguranța online. Serviciile au lăsat să se înțeleagă că ar putea fi obligate să părăsească complet Regatul Unit, în loc să se supună noii legi, dacă aceasta încearcă să sancționeze penal criptarea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite