Autorecenzarea se poate face până pe 15 mai. Autoritățile transmit chiriașilor să se declare la adresa la care locuiesc, indiferent dacă au sau nu contract

La trei săptămâni de la startul recensământului populației și locuințelor, aproape 2,5 milioane de români s-au autorecenzat. Proporția între mediul urban și cel rural este aproape egală. Procesul continuă până pe 15 mai, după care, timp de două luni, se va desfășura recenzarea la domiciliu.

 

08 Aprilie 2022, 09:40 (actualizat 08 Aprilie 2022, 10:04) Știrile TVR |

La trei săptămâni de la startul recensământului populației și locuințelor, aproape 2,5 milioane de români s-au autorecenzat. Proporția între mediul urban și cel rural este aproape egală. Procesul continuă până pe 15 mai, după care, timp de două luni, se va desfășura recenzarea la domiciliu.

”A încercat soțul și a fost rețeaua foarte aglomerată și n-a putut să intre pe siteul respectiv. Dar am zis să mai încercăm.”

2.300.000 de români se pot lăuda totuși că în primele trei săptămâni de recensământ au completat chestionarul.

52% dintre chestionare provin de la persoane care locuiesc la oraș și 48% de la cei care locuiesc la sat.

Diferențele apar atunci când vorbim de autorecenzare asistată. În mediul rural apar cele mai multe astfel de cazuri, în timp ce în orașele mari oamenii s-au descurcat singuri.

Tudorel Andrei, președintele INS: Municipiul București unde avem o rată foarte mare de completare a chestionarelor în mediul online fără sprijin, peste 92%. Apoi urmează Clujul, Timișul, Iașiul care au la fel ponderi semnificative a chestionarelor completate în mediul online fără sprijin.

În orașele mari s-au ridicat și cele mai multe întrebări din partea celor care locuiesc cu chirie. Autoritățile le transmit că trebuie să se autorecenzeze la adresa la care locuiesc cu chirie, indiferent dacă au sau nu contract.

Spre exemplu, în situația în care vorbim de un apartament de trei camere în care locuiesc cu chirie trei persoane care nu fac parte din aceeași familie, una dintre aceste persoane trebuie să se declare persoană de referință și să se autorecenzeze, după care să recenzeze și locuința. Celelalte două persoane trebuie doar să se autorecenzeze la adresa respectivă, nu să ofere și date despre locuință.

Termenul limită pentru autorecenzare este 15 mai. Până atunci, recenzorii care îi pot asista pe oameni pot fi găsiți inclusiv în mall-uri, acolo unde primăriile au amenajat birouri de autorecenzare.

Cine se autorecenzează primește și o zi liberă de la serviciu.

În perioada 16 mai - 17 iulie va avea loc a doua etapă a recensământului. În acest interval, recenzorii vor fi cei care vor merge din casă în casă, acolo unde nu s-a făcut autorecenzarea.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI