Austriecii au nevoie de îngrijitori români. Fermierii irlandezi vor muncitori est-europeni

E din ce în ce mai mare nevoie de muncitori sezonieri, peste tot în Europa. Fermierii străini îi regretă pe români și spun că, în lipsa lor, le rămân recoltele nestrânse. La fel, familiile care au persoane ce necesită îngrijire permanentă. Așa că mulți au făcut demersuri pe lângă propriile guverne. Astfel, s-a permis aducerea de lucrători din România în Germania și în Marea Britanie, de exemplu. Iar acum, Austria s-a înscris și ea pe listă.

24 Aprilie 2020, 21:29 (actualizat 24 Aprilie 2020, 21:34) Știrile TVR |
Austriecii au nevoie de îngrijitori români
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Austria a decis să introducă, de la începutul lunii mai, un tren de noapte care va transporta, săptămânal, pe ruta Timișoara-Viena, români dispuși să asigure servicii de îngrijire a persoanelor. De ce tren și nu avion? Pentru că pot fi transportați mai mulți călători, iar ei pot păstra și distanța socială necesară.

Sistemul de îngrijire austriac este puternic dependent de forța de muncă din Europa de Est, iar autoritățile de la Viena au deschis deja granițele pentru muncitorii care fac naveta pe distanțe mici din țările vecine.

România este principala țară de unde provin cei care îngrijesc persoane vulnerabile.

Fermierii din Irlanda au și ei nevoie de est-europeni și cer guvernului să organizeze oficial transporturi. Deocamdată, pentru cules de căpșune.

Alternativa e folosirea irlandezilor rămași temporar fără servicii, din cauza restricțiilor actuale. Dar fermierii spun că aceștia nu au îndemânarea est-europenilor și există riscul ca ei să plece pe neașteptate, odată cu ridicarea restricțiilor. În schimb, românii și bulgarii sunt angajați fideli.

Asociația fermierilor irlandezi a estimat necesarul forței de muncă la 1.500 de persoane. Altfel, culturile putrezesc pe plantații.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI