Austria | Declarații nuanțate ale miniștrilor Justiției și de Externe. Președintele Alexander Van der Bellen, nemulțumit de nedreptatea făcută României

Nedreptatea făcută României în Consiliul JAI a divizat clasa politică de la Viena. Preşedintele Republicii consideră că votul va avea consecințe în plan intern. Ministrul austriac al Justiției crede că la această problemă există o soluție europeană care va fi găsită foarte curând.

10 Decembrie 2022, 09:52 (actualizat 10 Decembrie 2022, 11:01) Știrile TVR |

Gestul făcut de Guvernul Federal continuă să atragă critici la adresa Austriei atât în presa de la Viena cât și pe coridoarele instituțiilor europene. Cel mai supărat pe votul Austriei din Consiliul Jai pare să fie președintele Van Der Bellen.

ALEXANDER VAN DER BELLEN, președintele Austriei Din nefericire, trebuie să admit că nu văd nici o legătură între această problemă (migraţia) și aderarea României la Spaţiul Schengen. Nu cred că această blocare a aderării României la Schengen va schimbă ceva în situația din Austria. Tot ce văd este că am declanșat un mare val de resentimente la nivel european. Aș vrea să spun că noi, în Austria, va trebui să plătim prețul pentru această decizie. Şi, prin "noi", spun economia Austriei. Economia Austriei în mare parte pentru că va avea mai puțini turiști români în urma acestor evoluții. Nu se va prăbuși economia, dar va suferi un impact. Acest preț va trebui plătit și, pe de altă parte, Austria este activă cu investițiile directe considerabile din România și vom vedea cum populația României, consumatorii români, reacţionează la această dezvoltare.

Dar părerile sunt împărțite și în guvernul cancelarului Nehamer. Miniștri de justiție și de externe fac acum declarații prin care lasă să se înțeleagă că ar exista o soluție.

ALMA ZADIC, ministrul austriac al Justiţiei Suntem preocupați să găsim o soluție europeană. Primul pas spre această soluție este, desigur, aderarea Croației. Bulgaria și România aparţin familiei europene. Și în familia europeană se acordă o mare importanță libertății de mișcare. Iată de ce sunt convinsă că vom găși o soluție europeană foarte curând.

ALEXANDER SCHALLENBERG, ministrul austriac de Externe Suntem pregătiți să revenim asupra acestei chestiuni.
Până la urmă, acesta nu a fost veto-ul final, dar vrem să vedem acțiuni, acțiuni care ne dau sentimentul că nu suntem singuri în chestiunea migrației. Cu alte cuvinte, Schengen este ca o casă în care fiecare familie a decis să lase ușa apartamentului deschisă. Asta funcționează atâta timp cât uşa principală este în siguranţă.


Strategia viitoare a României depinde și de intențiile pe care le au Cehia, care deține președinția Uniunii Europene și Suedia, care va prelua această poziție.
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI