Austria cere transparență deplină a contractelor pentru vaccinuri. Italia va produce serul rusesc Sputnik V. Vaccinul Johnson & Johnson, autorizat în UE

12 martie 2021, 20:58

Cancelarul austriac a acuzat anumite state membre ale Uniunii Europene că ar fi negociat în culise contracte cu laboratoarele farmaceutice, ceea ce a dus la o repartizare inechitabilă a vaccinurilor anti-Covid. Nu a spus despre ce țări este vorba, dar a menționat că o asemenea situație contravine deciziei adoptate de liderii Uniunii.

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: Contractele sunt secrete, de aceea nu ştiu. Dar există indicii potrivit cărora ar exista o instanţă, un bazar, unde au fost încheiate acorduri suplimentare între statele membre şi companii farmaceutice.

Sebastian Kurz a dat exemplul Maltei, că va primi până la vară de trei ori mai multe doze pe cap de locuitor decât Bulgaria, iar Olanda va obține de două ori mai multe doze decât Croația.

Austria se situează la mijloc, a spus cancelarul, care a cerut transparență deplină a contractelor pentru vaccinuri.

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: Este clar că unele state membre au primit mult prea puțin și că alte state au primit mult mai multe vaccinuri.

Între timp, Fondul rus de investiții a anunțat că a semnat un contract cu o companie italiano-elvețiană pentru producerea de vaccin Sputnik V în Italia, care devine prima țară din UE care va fabrica serul rușilor. 10 milioane de doze în următoarele 4 luni.

Federico Sanvito, director de producţie al companiei Adienne: În această cameră vom începe prima fază a producţiei. Aici vom dezgheţa celulele şi vom începe procedura de creştere într-un mediu special.

Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat al patrulea vaccin anti-Covid, Johnson&Johnson. Se administrează într-o singură doză și are o eficiență anunțată de 67%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă