Austria, taxată de antreprenorii români. Investitorii austrieci spun că și ei sunt afectați, după ce Viena s-a împotrivit aderării României la Schengen

Decizia Austriei de a se opune intrării României în Spaţiul Schengen stârneşte reacţii la cald şi în rândurile oamenilor de afaceri. Mai mulţi antreprenori români anunţă că nu vor mai lucra cu băncile, societăţile de asigurări şi benzinăriile controlate de austrieci. Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului nu este de acord cu un boicot, dar le recomandă românilor să aleagă staţiunile de schi din ţară, în locul celor din Austria.

09 Decembrie 2022, 22:44 (actualizat 10 Decembrie 2022, 00:07) Știrile TVR |

Unul dintre cei mai mari fermieri din vestul țării a decis să nu mai cumpere carburanți de la benzinăriile controlate de austrieci. Va schimba și banca.

DIMITRIE MUSCĂ, fermier, județul Arad: În urma deciziei de a ne respinge pentru Schengen, și eu am luat decizia să închid categoric conturile bancare de la banca austriacă. Nu vom mai cumpăra nimic din ceea ce produce Austria.

Directorul unui mare producător de alimente nu va mai lucra nici el cu firmele controlate de austrieci. E nemulțumit că pierde bani din cauză că România nu a fost a admisă în spațiul de liberă circulație.

VOICU VUŞCAN, director general, companie din industria alimentară: Cel mai mare prejudiciu este umilinţa la care ne supun. Nu o să mai folosesc produse austriece, nu o să mai alimentez de la societăţile cu capital austriac, nu o să mai fac asigurări la societăţile cu capital austriac.

Și Clubul de fotbal Universitatea Craiova a anunțat pe o rețea de socializare măsuri similare. Dar și că va renunta la cantonamentele din Austria.

În replică, investitorii austrieci reclamă că și ei sunt afectați că România nu a fost primită în Schengen. Primele care au reacționat au fost marile bănci.

"Susținem pe deplin aderarea României la spațiul Schengen. Vom continua să sprijinim demersurile autorităților pentru realizarea acestui deziderat".

"Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de libertățile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spațiul Schengen". Au anunțat două dintre băncile cu acționari austrieci.

RADU CARP, analist de politică externă: Să nu uităm că multe dintre aceste companii au angajați români. Cei mai mulți angajați sunt români. Noi, dacă afectăm aceste companii, practic ne-am boicota pe noi.

Deciziile luate de unii antreprenori au stârnit reacția guvernanților.

DANIEL CADARIU, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului: N-aș recomanda astfel de acțiuni. Pe de altă parte, nu înseamnă că nu avem cu toții o dezamăgire față de votul de ieri. Principalul scop pentru care turiștii români ajung în Austria îl reprezintă practicarea schiului. E un moment foarte bun în care românii se pot gândi că pot practica acest sport și în România.

NICOLAE CIUCĂ, prim-ministru: Este o decizie individuală a fiecărui cetățean român. Trăim într-o țară liberă, fiecare ia deciziile pe care consideră că este bine să le ia.

Cu investiții de circa 10 miliarde de euro, Austria este al doilea cel mai mare investitor străin în România, după Germania.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI