Australia reia sacrificarea cailor sălbatici prin împuşcare din elicopter

Cai sălbatici
Cai sălbatici
27 octombrie 2023, 09:38

Circa 19.000 de cai sălbatici, cunoscuţi în Australia sub numele de „brumbies”, trăiesc în Parcul Naţional Kosciuszko din sud-estul ţării. Autorităţile statului New South Wales (NSW) vor să reducă acest număr la 3.000 până la jumătatea anului 2027.

Agenţii parcului eliminau deja cai sălbatici la sol, cu arme de foc sau capcane, sau îi transferau în altă parte. Însă, potrivit lui Penny Sharpe, ministrul Mediului din NSW, aceste măsuri nu mai sunt suficiente.

„Speciile indigene sunt pe cale de dispariţie şi întregul ecosistem este ameninţat” din cauza numărului excesiv de cai sălbatici, a declarat ministrul. „Trebuie să acţionăm”, a adăugat aceasta.

„Brumbies” sunt consideraţi de autorităţi dăunători, deoarece sporesc eroziunea solului şi distrug vegetaţia prin păşunat şi călcare. De asemenea, ei provoacă prăbuşirea vizuinilor, concurează cu alte animale pentru hrană şi adăpost şi fac sursele de apă insalubre.

„Nu a fost o decizie uşor de luat, nimeni nu ar vrea să omoare cai sălbatici”, a dat asigurări Sharpe.

Metoda de sacrificare prin împuşcare din elicopter a mai fost folosită, pentru scurt timp, în anul 2000. Peste 600 de cai sălbatici au fost ucişi atunci în trei zile.

Ulterior, însă, autorităţile locale au dat înapoi în faţa indignării publice.

Cei care se opun sacrificării susţin că „brumbies” fac parte din identitatea naţională a Australiei.

„Brumbies” au fost celebraţi de către poetul Banjo Paterson (1864-1941), cunoscut pentru glorificarea romantică a lumii rurale australiene.

O echipă de rugby în 15 din capitala australiană Canberra este cunoscută sub numele de „Brumbies”.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite