Australia interzice vapatul în scop recreativ. Guvernul speră să convingă tinerii să renunțe la fumat

Tigara electronica
Tigara electronica
2 mai 2023, 14:10

Guvernul australian a decis să interzică importurile de țigări electronice și produse asociate, inclusiv cele care nu conțin nicotină. De asemenea se vor introduce standarde stricte cu privire la arome, culori și alte ingrediente, iar țigările electronice vor putea fi vândute exclusiv în farmacii, la fel cum este cazul cu cele care conțin nicotină.

Mark Butler, ministrul Sănătăţii din Australia: La fel cum au făcut cu fumatul, şi trebuie să fim clari, marile companii de tutun au luat alt produs care dă dependenţă, l-au pus în pachete atractive şi au adăugat arome doar că să creeze o nouă generaţie de dependenţi de nicotină. Tinerii care vapează sunt de trei ori mai mult expuşi riscului de a se apuca de fumat, aşa că nu e de mirare că cei sub 25 de ani sunt singura categorie socială unde a crescut numărul fumătorilor.

Autoritățile australiene consideră problema o urgență de sănătate publică. Țigările electronice sunt foarte populare printre liceeni dar și la vârste mai mici. Doar în statul Victoria, unde este și orașul Meblourne, anul trecut au fost peste 50 de cazuri de copii mai mici de 4 ani intoxicați cu produse de vapat. Australienii au păreri împărțite despre decizia drastică a autorităților.

Australia avea deja una dintre cele mai dure legislații antifumat din lume și a fost prima țară care în 2012 a forțat companiile de tutun să-și vândă produsele în pachete similare fără culori și alte însemne distinctive. De atunci Australia a devenit țara dezvoltată cu cei mai puțini fumători.

În ultimii ani mai multe țări au interzis țigările electronice iar la nivelul Uniunii Europene se disuta interzicerea produselor cu arome. De cealaltă parte, unii experți le consideră mai puțin dăunătoare și benefice pentru cei care vor să se lase de fumat.

Guvernul britanic chiar la oferă gratuit în cadrul unui program prin care încurajează renunțarea la viciul fumatului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite