Australia împreună cu SUA și Marea Britanie lansează un spectaculos program de submarine ca să contracareze amenințările Chinei

14 martie 2023, 07:39

Detaliile acordului privind submarinele cu propulsie nucleară au fost discutate în California, la San Diego de presedintele Joe Biden, premierul britanic Rishi Sunak si cel australian Anthony Albanese.

Potrivit Washington Post, in următorii zece ani, Australia ar urma să cumpere până la cinci submarine cu propulsie nucleară de ultimă generație, clasa Virginia. Potrivit experților, fiecare costă 3 miliarde de dolari.

Apoi, până în 2040, Canberra va construi un nou model de submarin nuclear, tot cu tehnologie americană, dar proiectat de britanici. Planul este pus la punct in cadrul pactului de securitate AUKUS, încheiat în 2021 între Statele Unite, Marea Britanie si Australia, pentru a contracara ambițiile militare ale Chinei în Pacific.

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că vor fi cheltuite 6 miliarde de dolari pentru a reface stocurile de muniție și pentru a finanța pactul cu Statele Unite și Australia privind submarinele. „Este clar că lumea a devenit mai volatilă. Amenințările la adresa securității noastre au crescut”, a declarat Rishi Sunak, la San Diego, citat de Reuters.

Xi Jinping, în primul său discurs după câștigarea celui de-al treilea mandat în fruntea Chinei, a facut apel la intarirea armatei: „Să transformăm armata Chinei într-un mare zid de oțel, care va apăra în mod eficient suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale țării”, a declarat presedintele Chinei.

The Economist notează că Europa este martora celui mai sângeros război transfrontalier din 1945 încoace, dar Asia riscă ceva și mai rău: un conflict între America și China pentru Taiwan. Este dispus Washingtonul să riște un război direct cu o altă putere nucleară pentru a apăra Taiwanul, lucru pe care nu a fost pregătit să îl facă pentru Ucraina? Și, concurând cu China din punct de vedere militar în Asia, riscă Washingtonul să provoace chiar războiul pe care încearcă să îl prevină? – se intreaba The Economist.

Programul de submarine cu propulsie nucleară lansat de Australia împreună cu SUA şi Marea Britanie va costa până la 368 de miliarde de dolari australieni (245 miliarde dolari americani) în următoarele trei decenii, a afirmat marţi un responsabil australian din sfera apărării, relatează Reuters. Este cel mai mare proiect de apărare de până acum din istoria Australiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă