Aurul României, motiv de dispută. PSD vrea repatrierea rezervelor depozitate în Banca Angliei

28 februarie 2019, 18:55

România ar urma să aducă în ţară 95% din rezerva de aur depozitată în Banca Angliei. Așa prevede proiectul inițiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, şi de colegul său de partid, Şerban Nicolae. Aceștia susțin că au pornit de la exemplele altor țări din Europa.

Șerban Nicolae, senator PSD: „Aşa cum dumneavoastră, de exemplu, din obişnuinţă vă ţineţi bijuteriile acasă, nu le ţineţi la vecini şi nici nu plătiţi chirie ca să vi le ţină vecinii, eu cred că suntem în situaţia în care România își poate permite să își țină rezerva de aur în propriul teritoriu, în condiții de siguranță”.

Discuţia despre repatrierea rezervei de aur nu este una nouă, iar guvernatorul Mugur Isărescu a reacţionat în repetate rânduri.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR (7 februarie): „Am fost acuzat cândva că ţin rezervele, eu, ca și cum ar fi ale mele, în străinătate. Păi unde vreţi, nene, să le ţinem? Sunt rezerve internaţionale, credeţi că euro, dolarii stau în beci aici, la Banca Naţională? Stau în conturi”.

România are acum o rezervă de aur de aproape 104 tone, care valorează 3,7 miliarde de euro. Și reprezintă 10% din rezervele noastre internaţionale. 60% din aurul ţării este depozitat în Banca Angliei. Senatorul Şerban Nicolae spune că România plăteşte 300.000 de euro anual pentru chirie, bani care ar fi economisiți dacă am aduce aurul în țară. Situația e mult mai complexă și ține de credibilitatea externă a țării, atrag atenția experții.

Dragoș Cabat, analist financiar: „Este doar o reflectare a unei crase lipse de educaţie financiară din partea celor care fac această propunere. Dacă este repatriată, ea nu mai are nicio relevanţă pentru partenerii noştri din această lume”.

De câţiva ani, mai multe ţări au început să îşi repatrieze rezervele. Ungaria, de exemplu, şi-a adus acasă integral aurul. Alte ţări au repatriat procente importante din rezervele lor, dar multe au lăsat în străinătate cel puţin 60%. Proiectul de lege propus de PSD a fost criticat şi de politicienii din Opoziţie.

Raluca Turcan, deputat PNL: „Este lansat în spaţiul public pentru a acoperi uriaşul handicap de imagine pe care PSD-ul l-a suferit, zilele trecute, pe de o parte cu Ordonanţa 7 şi protestele publice, şi pe de altă parte cu victoria răsunătoare a Laurei Codruţa Kovesi”.

Stelian Ion, deputat USR: „Demers hazardat, foarte periculos, o asemenea măsură încalcă și prevederile europene. Este clar că e ceva necurat la mijloc”.

În lume sunt doar câteva locuri în care țările își țin rezervele internaționale. Printre acestea, Statele Unite, Anglia, Elveţia și Germania.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite