Augustin Zegrean, după ce MAI pune în dezbatere publică proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute: “Au avut libertatea de a înregistra şi s-au rezumat să asculte ce vorbesc politicienii între ei”

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean
2 august 2019, 13:24

Potrivit unui comunicat al MAI, prin acest proiect se vor aduce o serie de modificări esenţiale pentru a îmbunătăţi modul în care sunt căutate persoanele dispărute şi felul în care se intervine pentru localizarea acestora, în special a celor despre care există informaţii că sunt în pericol iminent.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a vorbit, pentru Ştirile TVR, despre proiectul de lege, despre care a spus că “n-ar fi rău, dacă s-a rezuma doar la cât spun ei”.

“Ei profită de ocazia asta şi de sentimentele românilor, dar Curtea (CCR, n.red) s-a pronunţat în două, trei rânduri în legătură cu interceptarea şi cu ascultarea. Dacă s-ar rezuma doar la atât cât spun ei n-ar fi rău. Dar niciodată nu s-au rezumat la atât. Când am dat deciziile acelea am aflat lucruri de-a dreptul caraghioase. Poliţia nu mai făcea nimic! Şeful de post stătea acasă şi cerea lista cu telefoanele. Ce a vorbit şi cu cine a vorbit orice om din sat. Nu se poate face asta! Ştiţi foarte bine că în perioada în care CCR a spus că nu mai pot fi înregistrate şi stocate convorbirile telefonice fără mandat, Curtea Europeană de Justiţie a declarat neconformă Directiva Europeană care permitea aşa ceva. Lucrul ăsta nu este posibil, pentru că drepturile omului sunt multe. Sigur că trebuie apărate şi persoanele acestea vulnerabile, dar nu încălcând drepturile altora”, a spus Augustin Zegrean.

„Nicio cerere de ascultare, de înregistrare sau de urmărire nu a fost respinsă de judecătorii din România. Niciodată! De ce nu vor să ceară? Aţi văzut că li se dă şi noaptea dacă au nevoie. Dar lucrurile astea nu se pot face aşa că vrea Poliţia. Ei profită de ocazie acum şi îmi asum răspunderea de a spune că nu se poate acest lucru. Ei au avut libertatea aceasta de a înregistra şi s-au rezumat să asculte ce spun politicienii între ei. De aceea s-a proliferat atât de tare povestea aceasta cu răpirile de persoane, cu traficul de persoane. Este înspăimântător. Am văzut statisticile. Două treimi din fetele care sunt circulate prin Europa sunt din România. Până acum statul român nu a ştiut de asta? Trebuie să asculte telefoanele ca să ştie de asta?”, a mai declarat fostul preşedinte al CCR.

Conform MAI, utilizarea acestor metode se va face în baza unei autorizaţii emise de judecător pe o durată de cel mult 30 de zile, dar în caz de pericol se va face doar în baza autorizării procurorului pe o durată de maximum 48 de ore, urmând ca autorizarea judecătorului să fie solicitată până la expirarea acestui termen.

Special pentru găsirea copiilor, se introduce sistemul telefonic call-center „Dispariţie minor”, care va asigura preluarea cu celeritate a apelurilor, inclusiv a unor fotografii, şi declanşarea procedurilor de căutare imediat de către organele de poliţie competente în cauză.

Apelurile de dispariţie copil făcute la 112 se vor redirecţiona către acest call-center.

De asemenea, vor fi înfiinţate în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române unităţi cu personal specializat în cazuri de persoane dispărute.

Pentru situaţii în care există suspiciuni de răpire a copilului se simplifică activarea mecanismului „Alertă răpire copil”, un mecanism deja existent, care asigură popularizarea anunţului de posibilă răpire, prin persoane juridice partenere, inclusiv prin mass-media.

Prin proiect se propune stabilirea unui cadru juridic, special dedicat căutării persoanelor dispărute, în scopul prevenirii unui pericol asupra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii acestor persoane.

Proiectul de lege poate fi consultat pe pagina web a Ministerului Afacerilor Interne.

Persoanele interesate pot trimite propuneri şi sugestii privind proiectul de lege timp de 10 zile de la data publicării pe site, pe adresa de e-mail [email protected].

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite