Augustin Zegrean: În starea de alertă, drepturile și libertățile pot fi limitate doar prin lege. Nu se înțelege și ordonanță de urgență sau altfel de ordonanță

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin  Zegrean, a explicat la TVR ce va înseamna starea de alertă pentru cetățeni.

05 Mai 2020, 11:56 (actualizat 05 Mai 2020, 12:21) Știrile TVR |
Zegrean, in timpul starii de alerta restrangerea drepturilor se face prin lege
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Augustin  Zegrean a explicat că starea de alertă este la un nivel mai scăzut de pericol, Când lucrurile sunt la nivel mai scăzut de pericol se poate merge pe această stare de alertă. În mod normal lucrurile ar fi trebuit să fie invers.

Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale,  diferențele sunt foarte mari pentru că în starea de urgență se emit ordonanțele militare cu caracter obligatoriu. În timpul stării de alertă este altceva, rostul stării de alertă este mai mult de a anunța populația despre pericolele existente și de a organiza modul de reacție a populației. (...) Starea de alertă nu este introdusă prin decret prezidențial. și aprobat de Parlament, este introdusă de Comitetul Național pentru Situați de Urgență și este aprobată de prim-ministrul.

Augustin  Zegrean a declarat la TVR că: Toate ordonanțele militare nu vor mai fi în vigoare (..) Drepturile și libertățile pot fi limitate ținând seama de Art. 53 din Constituție, ori acesta spune că drepturile și libertățile fundamentale pot fi limitate numai prin lege. De data aceasta nu se înțelege și ordonanță de urgență sau altfel de ordonanță. Deci, în mod normal starea de alertă presupune ca acel Comitet Național să întocmească un program, care, dacă implică și limitări  ale drepturilor fundamentale, nu mai prin lege pot fi aprobate.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI