Augustin Lazăr: Statele care au achitări de până în 10% par a avea procurori timorați. Se consideră optim un procent de 75% condamnări

24 februarie 2017, 21:39

„Trebuie să fie un echilibru între curajul de a-ţi exercita meseria, fără teama că e sabia lui Damocles deasupra capului și, în caz de achitare, plătești din buzunar, cum și-ar dori unii, ceea ce este absurd, și responsabilitatea magistratului procuror care-și verifică probaţiunea, pentru ca atunci când merge la instanţă, își dorește ca punctul lui de vedere, dosarul lui să fie confirmat. Nimeni nu-şi doreşte să aibă rebuturi”, a declarat vineri seara Procurorul General Augustin Lazăr, în primul său interviu de la preluarea mandatului, acordat jurnalistului TVR Claudiu Lucaci, vorbind despre răspunderea pe care trebuie s-o aibă anchetatorii.

Referindu-se la discuţia despre procentul de achitări din dosarele DNA, Procurorul General a spus: „Aș dori să plecăm de la o evaluare a experților Băncii Mondiale care, în urmă cu 2, 3 ani, au făcut o apreciere asupra achitărilor în mai multe state din lume și au apreciat așa: statele care au achitări de până în 10 % par a avea procurori timorați de frica ca nu cumva, în urma exercitării acțiunii penale, să aibă probleme în sensul neconfirmării rechizitoriilor lor. Se încurajează și se consideră optim un procent de circa 75% din activitatea unui minister public să fie o activitate de condamnare și o eficacitate rezonabilă. Apreciindu-se că cei care au prea puține achitări sunt dintre cei care se autocenzurează”.

Despre responsabilitatea magistraţilor, ca model românesc, cât de târziu poate fi făcut un denunţ, cum ar trebui reformulat textul ce defineşte abuzul în serviciu şi cum lucrează ofiţerii cu procurorii din echipele de supraveghere, aflaţi din interviul acordat vineri seara de Procurorul General Augustin Lazăr.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite