Modificările legilor justiţiei, propuse de ministrul Tudorel Toader, au fost analizate marți de procurorii şefi din ţară. "Procurorii nu și-au însușit propunerile prezentate de Ministerul Justiției pentru că ele afectează independența justiției", a anunțat Augustin Lazăr, la finalul reuniunii de la Parchetul General. Împotriva modificărilor s-au pronunţat, marți dimineaţă, și procurorii DNA. "Modificările la legile justiţiei în forma actuală reprezintă o formă de presiune asupra activităţii profesionale a procurorilor din Direcţia Naţională Anticorupţie", a precizat instituția într-un comunicat de presă.
Procurorii nu şi-au însuşit propunerile de modificare la legile justiţiei, pentru că afectează independenţa justiţiei. Este o concluzie stabilită după câteva ore de discuţii între procurorii şefi ai celor mai importante parchete din ţară. Trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei sau numirea şefilor parchetelor direct de ministru sunt doar câteva din modificările respinse în unanimitate. Sinteza concluziilor celor 2.500 de procurori va fi trimisă Ministerului Justiţiei.
Înaintea întâlnirii de la Parchetul General, DNA a anunţat că în opinia adunării generale a procurorilor din această instituţie modificările la legile justiţiei propuse de ministrul Toader reprezintă o formă de presiune asupra activităţii lor.
Ministrul Justiţiei susţine că a dat publicităţii propunerile, pentru a genera o dezbatere serioasă.
Toader a anunţat că va trimite la CSM proiectul cu modificările propuse de el în cel mult două zile.
ORA 15:00 Reuniunea procurorilor șefi, care a avut loc marți la Parchetul General, s-a încheiat. Augustin Lazăr: "Ca o concluzie a dezbaterilor: avem un mesaj coerent în sensul că procurorii nu și-au însușit propunerile de lege care au fost prezentate de Ministerul Justiției pentru că ele afectează independența justiției".
De asemenea, procurorul general al României a explicat că procurorii nu sunt de acord cu propunerea ministrului Tudorel Toader privind modul de numire în funcțiilde de conducere la Ministerul Public. El a explicat că s-ar crea astfel "o situație care nu ar favoriza, în niciun mod, independența magistraturii", întrucât "limitează posibilitatea CSM de a selecta strict dintre candidați propuși de ministrul Justiției, om numit politic".
Augustin Lazăr a mai precizat că procurorii nu au agreat nici crearea unei direcţii specializate pentru cercetarea magistraţilor: "Nu a mai auzit nimeni de aşa ceva de acum vreo 30-40 de ani, când în România a existat un Birou de anchete speciale la Procuratura Generală nereformată, cum era atunci (...) Eu cred că această propunere este făcută de cineva care nu aparține sistemului nostru, este venită vădit din exterior și ceea ce dorește este să ia DNA-ului, care tocmai că are un birou specializat pentru magistrați, care face o muncă cu rezultate, și să facă un experiment oarecare (...) Practic, DNA rămâne fără obiectul activității sale", a declarat Augustin Lazăr.
"Mai mulți colegi și-au arătat îngrijorarea pentru propunerile care au fost comentate public și care au fost expuse de ministrul Justiției. A apărut ca fiind necesară o analiză a procurorilor generali. Vom avea o sinteză. Sunt câteva idei care sunt important a fi analizate. În măsura în care ele s-ar pune în aplicare ar afecta mersul justiției", a declarat anterior procurorul general al României, Augustin Lazăr.
DNA, împotriva majorității propunerilor de modificare a legilor justiţiei
Procurorii anticorupție s-au reunit, marți dimineață, în cadrul Adunării Naționale pentru a discuta propunerile de modificare a legilor justiției anunțate de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Întâlnirea a fost programată inițial pe 31 august, însă a fost devansată pentru astăzi, după ce Augustin Lazăr i-a convocat la Parchetul General pe procurorii șefi din țară pentru analizarea propunerilor de modificare a legilor justiţiei.
Procurorii DNA resping majoritatea propunerilor de modificare a legilor Justiției, prezentate de Tudorel Toader, a informat, marți dimineață, Direcția Națională Anticorupție. "Modificările la legile justiţiei în forma actuală reprezintă o formă de presiune asupra activităţii profesionale a procurorilor din Direcţia Naţională Anticorupţie", a precizat instituția într-un comunicat de presă.
Potrivit comunicatului DNA, procurorii participanţi, marți dimineață, la Adunarea generală au respins în unanimitate următoarele propuneri ale ministrului Justiţiei:
De asemenea, au fost respinse cu o largă majoritate propunerile:
Totodată, au fost votate majoritatea procurorilor participanţi propunerile referitoare la prelungirea mandatelor de conducere la 4 ani - propunere care nu se aplică şi la mandatele în curs -, precum și eliminarea posibilității reîncadrării pensionarilor în funcția de judecător sau procuror la instanţele şi parchetele unde au funcţionat până la data pensionării.