Audierile miniştrilor propuşi s-au încheiat. Luni, la 14.00, urmează votul în plenul Parlamentului. Florin Cîţu, Ion Ştefan şi Violeta Alexandru au primit aviz negativ

30 octombrie 2019, 08:34

Șase miniștri propuși de Ludovic Orban au trecut testul audierilor din comisii și intră în plen cu aviz pozitiv. Cei mai siguri pe ei au fost candidații care au deja experiență guvernamentală: Cătălin Predoiu și Bogdan Aurescu. Cele mai mari emoții le-a avut, în schimb, ministrul propus la Economie, Virgil Popescu.

Cătălin Predoiu a obținut cele mai multe voturi pentru dintre miniștrii audiați: 38. Prioritatea sa: colaborarea cu Uniunea Europeană și cu organismele profesionale din sistemul de justiție pentru corectarea derapajelor din ultimii ani.

Bogdan Aurescu, propus la Ministerul de Externe, vrea să regândească modul în care sunt trimiși la post diplomații și consulii și promite că românii care trăiesc în Marea Britanie vor primi asistență în cazul unui Brexit fără acord.

Candidatul de la Transporturi, Lucian Bode, a avut o veste proastă pentru bucureștenii care așteaptă finalizarea metroului din Drumul Taberei.

Candidații de la Educație, Economie, Tineret și sport pleacă la drum cu un optimism rezervat.

Cabinetul Orban va da examenul decisiv luni, în plenul Parlamentului. Ludovic Orban și echipa sa trebuie să primească 233 de voturi ca să se poată instala la Palatul Victoria.

______________________________________________

ACTUALIZARE. Aviz pozitiv pentru Lucian Bode, propus la Ministerul Transporturilor.  31 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 10 abţineri.

El a declarat miercuri, în cadrul audierilor, că îşi va asuma proiectele aflate în desfăşurare şi continuarea investiţiilor în limita programului de guvernare de un an de zile.

Deputatul de Sălaj Lucian Bode, propus de PNL pentru funcţia de ministru al Transporturilor, a fost în 2012 ministru al Economiei în guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu. În prezent este preşedintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților.

Lucian Bode este un critic activ al ministrului interimar al Transporturilor, Răzvan Cuc. Fiind membru al Comisiei de anchetă privind activitatea companiei aeriene de stat Tarom în perioada 2007-2018, acesta a dezbătut în ultimul comunicat de presă publicat pe 21 octombrie, situaţia generată de Cuc la compania de care va trebui să se ocupe în cazul în care va primi mandatul de ministru. „Ministrul Răzvan Cuc este artizanul dezastrului de la Tarom şi lasă în urma sa o companie pe butuci”, a afirmat acesta.

ACTUALIZARE Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiție, a primit aviz pozitiv. 38 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi 7 abţineri.

Cătălin Predoiu, ministrul desemnat al Justiției, a spus că de 10 ani în România este o luptă crâncenă în jurul justiției, iar confruntările au ajuns și în magistratură, subliniind că nu poate fi înfăptuită justiția în condiții de război.

„Dacă judecătorul nu este liber, niciun om nu este liber, cetățenii s-au pronunțat fără echivoc la referendum. 80 la sută au votata pentru independența justiției, iar Ministerul Justiției reprezintă și interesele cetățenilor în relație cu sistemul judiciar (…) De 10 ani, în România se duce o luptă crâncenă în jurul justiției și lupta a divizat societatea. Confruntarea din societate cu privire la justiție a ajuns și în magistratură, transformându-se, pe alocuri, în război când mai rece, când mai cald. Această stare de lucru este intolerabilă, nu poate continua. Nu se poate face justiție în condiții de stare de război în magistratură”, a spus Cătălin Predoiu în Parlament.

Ministrul desemnat al Justiției a mai spus că Parlamentul își propune, în următoarea perioadă, să aducă soluții.

„Ca prim pas, propun să stopăm imediat atacurile la justiție prin legi sau declarații politice. Propun să ajutăm la pacificarea magistraturii, dar nu o pace care să aducă o liniște vinovatului, (…) ci o pace lucrativă, bazată pe adevăr în care fiecare judecător și procuror să-și exercite menirea de a face dreptate. Cetățenii vor o justiție care lucrează, nu una blocată în războaie”, a mai spus Predoiu.

Cătălin Predoiu a spus, la audierea din Parlament, că poate accepta că unele dosare penale cu magistrați au fost lăsate în nelucrare fără soluții, însă a observat că activitatea Secției de anchetare a magistraților i-a vizat chiar pe cei care au criticat reformele fostului ministru Tudorel Toader.

„Sunt gata să accept că unele – nu toate – dosare de anchetă privind magistrații au stat prea mult deschise fără soluții. Dar știu că Secția Specială a luat în colimator exact pe magistrații care au criticat reforma Toader (Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, n.r.) din legislația justiției, știu că deschiderea de către Secția Specială a unui dosar penal, ignorând imunitarea diplomatică e o probă certă de neprofesionalism a procurorului de caz”, a spus Cătălin Predoiu.

ACTUALIZARE Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii, a primit aviz negativ – 22 voturi „pentru”, 29 „împotrivă”, o abţinere.

Propunerea de ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că va elimina, în calitate de ministru, supraimpozitarea contractelor de muncă part time și va institui taxarea pe orele de muncă.

– Sunt un om care se uită cu atenție asupra grupurilor vulnerabile. o bună parte din societate se lovește, din păcate, de neajunsuri. Ajutorul trebuie țintit către aceia care au reală, acută nevoie de el. pentru ceilalți care au ajuns în situații vulnerabile din considerente economice, dintr-un răspuns inadecvat al statului la problemele pe care ei le au, voi fi partenerul lor pentru a a duce în societate cât mai multe persoane active. Pentru toți cei activi, obiectivul mandatului meu este acela de a încuraja munca, de a-i asigura pe oameni că vor avea un nivel de impozitare just. Vom elimina supraimpozitarea contractelor part time. Le vom arăta oamenilor că vom impozita la nivelul orelor de muncă pe care aceștia le prestează.

– Vom lucra cu parlamentul și cu partenerii de afaceri pentru a găsi o formulă justă și obiectivă prin care să se stabilească cuantumul salariului mediu.

–  Am în vedere pensii corecte care să se bazeze pe principiul contributivității (…) Nu tăiem pensii și salarii. Aș vrea să pun punct avalanșei de informații pe acestă temă. (…) oamenii trebuie să știe de la noi că ne angajăm să nu tăiem pensii și salarii.


ACTUALIZARE  Bogdan Aurescu, propus la Ministerul de Externe, a primit aviz pozitiv în Comisii cu 31 de voturi „pentru”, 3 voturi „impotrivă” și două abțineri.

Bogdan Aurescu a afirmat că va menține poziția „tradițională” a României în privința păcii din Orientul Mijlociu și a lăsat să se înțeleagă că România nu va susține mutarea ambasadei statului Israel de la Tel Aviv, la Ierusalim

ACTUALIZARE Ion Ștefan, propus la Ministerul Dezvoltării, a primit aviz negativ, cu 19 voturi „împotrivă” şi 17 „pentru”.

După avizul negativ, Ion Stefan, a declarat că audierea a fost corectă, de bun augur, trebuie să fim oameni pregătiți penru a face față provocărilor și ca atare, astăzi în Comisie am avut șansa să le vorbesc cetățenilor români despre dorința mea de a transforma administrația locală într-o administrație 3D . El a precizat că este un cetățean care respectă legea, a plătit și va plăti întotdeauna taxe. Taxele au fost pentru mine dumnezeiești. Firma pe care o conduc și familia mea au plătit întotdeauna taxele.

Eu vin dintr-un județ PSD-izat până în măduva oaselor, activitatea desfășurată de mine a generat multe nemulțumiri în rândul PSD, a spus Iona Ștefan.

La audieri, Ion Ștefan a declarat că prioritatea sa va fi achitarea tuturor facturilor pentru PNDL 1 și 2, plus continuarea lucrărilor demarate pe aceste programe. El a precizat că nimeni nu vrea să mai audă de „achiziții dubioase”, iar risipa banului public trebuie să dispară.

„Prioritatea numărul unu acum este să asigurăm plata tuturor facturilor restante pe PNDL 1 si 2, să asigurăm sumele necesare unităților administrativ teritoriale pentru plata constructorilor. Sunt întârzieri serioase. În multe locuri constructorii părăsesc șantierele. Necesarul pentru plata restanțelor și ce a plăților ce urmează să fie făcute până la sfârșitul anului este de aproximativ un miliard de lei. Astăzi urmează ca circa 400 de milioane de lei să fie disponibilizați. Vom continua toate lucrările pornite, demarate pe PNDL 1 și 2”, a afirmat Ion Ștefan, în cadrul audierii în comisiile parlamentare.

Liberalul a mai spus că va fi foarte atent cu aceste cheltuieli.

„Sunt convins că nimeni nu mai vrea să mai audă de achiziții dubioase, becuri stradale cumpărate cu 2.000 de euro bucata. Risipa banului public trebuie să dispară. Eu sunt din 2017 în politică”, a conchis Ion Ștefan

„Administraţia publică are resurse să se modernizeze şi vom sprijini orice intenţie pentru ca serviciile oferite cetăţenilor să fie mai bune, de calitate şi ieftine. Trebuie să renunţăm la acele avize care nu sunt necesare oamenilor, dar sunt necesare pentru instituţiile care constituie venituri proprii şi trăiesc bine din aceste taxe. Este cazul, de exemplu, şi al Inspectoratului de Stat în Construcţii, o instituţie cu specialişti foarte buni, dar care trebuie reformată, o instituţie unde un director poate ajunge să aibă un salariu mai mare decât un parlamentar sau ministru. De asemenea, digitalizarea trebuie să fie o acţiune prioritară. În procesul de digitalizare îmi propun ca interacţiunea dintre cetăţean şi funcţionar să se facă o singură dată la predarea documentelor, iar instituţia avizatoare să-şi facă treaba digitalizat şi apoi să elibereze un formular digital”, a declarat Ştefan.

El a afirmat că va propune la nivelul Guvernului o comisie interministerială care să inventarieze toate spaţiile abandonate aparţinând statului pentru a le transfera către autorităţile locale. „Sunt un adept al descentralizării, dar nu al unei descentralizări haotice, presante, care să nu asigure şi resursa financiară, nu doar obligaţii pe spatele primarilor”, a explicat Ştefan.

O altă prioritate a mandatului său de ministru va fi sprijinirea procesului de intabulare şi cadastrare a terenurilor, iar pe acest subiect „cuvântul de ordine” va fi digitalizarea.

Întrebat de parlamentari despre controversa privind impozitul la casă, Ion Ștefan a afirmat că a greșit și va remedia această situație. Ion Ștefan a susținut că nu a fost informat de primărie că ar avea de plată.

ACTUALIZARE Ministrul propus pentru ministerul Economiei, Virgil Popescu, a primit aviz favorabil cu 31 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” și  7 abțineri

Virgil Popescu, propus ministru al Economiei, este audiat în Comisiile economice reunite ale Parlamentului.

La începutul audierii, ministrul desemnat a afirmat că programul de guvernare al PSD a fost „cea mai mare vânzare de iluzii”.

„Vom promova o politică energetică orientată către eficiență energetică și protecția consumatorului vulnerabil. În prezent, România risipește foarte multe resurse, dar nu eficient (…) Consumatorii vulnerabili este nevoie să fie identificați şi protejați mai mult decât acum. Modul în care toți consumatorii casnici sunt subvenționați acum trebuie să înceteze”, a spus Popescu.

Ministrul propus a declarat că trebuie făcut un calendar pentru abrogarea OUG 114 împreună cu CE și că trebuie definit „consumatorul vulnerabil”. Acesta a mai spus că dorește deblocarea investițiilor din Marea Neagră.

„OUG 114 a creat perturbații foarte mari. La consumatoriii non-casnici prețurile au crescut și la energie și la gaze cu peste 25%. Asta înseamnă scăderea competitivității industriei românești și o posibilă creștere a inflației. S-a făcut un transfer de profit de la producător la furnizor. Nu este ușor de definit consumatorul vulnerabil, dar prețul de 68 lei/MWh nu este un ajutor, ci o subvenție pentru toată lumea. Trebuie un calendar de abrogare, stabilit împreună cu Comisia Europeană. Trebuie definit consumatorul vulnerabil”, a afirmat Virgil Popescu, miercuri, în comisiile reunite pentru Economie.

Printre obiectivele lui Virgil Popescu la conducerea Ministerului Economiei se numără și listarea, in 2020, a unui pachet de acțiuni ale Hidroelectrica.

Cu privire la voucherele de vacanță, Virgil Popescu a declarat că acestea vor fi menținute și anul viitor.

De asemenea, continuă programul Start-up Nation, dar nu nu va mai fi unul social, ci unul de performanță.

Listarea la bursă a Hidroelectrica nu înseamnă vânzarea companiei, a precizat Virgil Popescu.

ACTUALIZARE  Monica Anisie a primit, miercuri, vot favorabil în comisia specializată din Parlament, cu 17 voturi „pentru”, 6 „abțineri” și 4 „împotrivă”.

Monica Anisie a declarat că a venit timpul stabilității.

Obiectivele mele ca ministru, reperele mandatului  sunt: stabilitate, transparență și predictibilitate în sistem. Cum voi realiza aceste lucruri? Prin obiective măsurabile. Este un mandat scurt, dar mă voi asigura că există un cadru previzibil, transparent și stabil. Societatea românească și toți care se uită în acest moment la noi consideră că este momentul și al stabilității, a spus Monica Anisie.

Monica Anisie, desemnată pentru Ministerul Educației, a spus în audierea din Parlament că nu va renunța la postul de profesor chiar dacă va fi numită, și le-a promis membrilor comisiei că nu vor afla din presă măsurile pe care le va adopta instituția.

„Sunt profesor de Limba și literatura română la „Tudor Vianu” din București. (…) Indiferent de fucnțiile pe care le-am ocupat, administrative, nu am renunțat și nici în acest moment nu voi renunța niciodată să fiu profesor. Am mers zi de zi la școală și am mers alături de elevii mei”, a spus Monica Anisie la audierea din Parlament.

Este important ca oricine deține o funcție decisivă să cunoască sistemul din care face parte, spune Anisie, care a promis că membrii comisiei nu vor afla din presă măsurile pe care le va lua Ministerul Educației.

Astăzi, sute de elevi, părinți, bunici mă privesc la televizor și mă incurajează, sprijină ca să vin în fața dvs și să găsesc soluțiile cele mai bune pentru sistemul de educație. Nicioodată nu veți afla din presă măsurile pe care Ministerul Educației are de gând să le ia. (…) Vă invit să fiți alături de mine, dacă voi fi ministru”, a mai spus Anisie.

Monica Anisie este profesor de Limba Română la Colegiul Vianu din Bucureşti şi deţine funcţia de preşedinte la PNL Sectorul 2. Anisie a deţinut funcţia de secretar de stat pe învăţământul preuniversitar în Ministerul Educaţiei, în perioada Guvernării Cioloş.

Ministrul desemnat a declarat că vrea să recredibilizeze studiile doctorale și să elimine cultura plagiatului. ”Vreau s să eliminăm cultura plagiatului și să creștem calitatea în educație”, a spus Anisie.

„În ceea ce privește măsura trimiterii trimiterii obligatoriu a copiilor în învățământul profesional a copiilor care nu obțin media de admitere 5, sunt împotriva acestei măsuri și voi reveni la legislatia anterioară. Nu cred că există în Ministerul Educației vreun studiu la momentul acesta care să conducă la astfel de măsuri”, a spus Anisie la audierea din Parlament.

Propunerea pentru Ministerul Educației condamnă discursul potrivit căruia invățământul profesional de calitate este necesar, însă, pe de altă parte, copiii sunt obligați să îl urmeze.

Nu putem, pe de o parte, să pedepsim copiii și pe de altă parte să fim demagogi și să spunem că vrem învățământ profesional, învățământ dual de calitate, dar în același timp ducem acolo pe acești copii și transformăm învățământul profesional în batalionul disciplinar pentru ei”, a mai spus Monica Anisie.


ACTUALIZARE Ionuț Stroe, propus la Ministerul Tineretului, a primit aviz favorabil în comisii cu 18 voturi „pentru”, 5 „împotrivă”, 8 abțineri
.

Audierile au început miercuri cu Ionuț Stroe, propus la Ministerul Tineretului.

Ionuț Stroe a declarat că speră, ca la finalul mandatului său, Ministerul să nu mai aibă doar rolul de a plimba banii dintr-o parte în alta, ci să fie folosiți, la fel cum fac americani în finanțarea activităților sportive.

„Vreau ca la finalul mandatului meu, Ministerul Tineretului și Sportului să nu mai aibă simplul rol de a aduce bani dintr-o parte-n alta și să înceapă o politică de stat în adevăratul sens al cuvântului”, a afirmat Ionuț Stroe, în debutul audierii de miercuri în comisiile reunite pentru învățământ, știință, tineret și sport.

„În România sunt oameni care întreabă de ce finanțăm activitățile de tineret sau de ce statul dă bani în sport. Am auzit lucrul asta în dezbateri publice. Prin activitatea de tineret si sport obținem un beneficiu social cert, face parte din procesul de formare a viitorilor adulți ai țării, mă refer la educație, saănătate, participare civică. Americanii au un lucru pe care îl folosesc și eu, un dolar investit în sport iți economisește 3 dolari în sănănate”, a conchis Stroe.

În cadrul audierilor de miercuri în comisiile reunite pentru învățământ, știință, tineret și sport ale Parlamentului deputatul PMP Robert Turcescu și senatorul USR Vlad Alexandresu au ridicat problema patrimoniului fostei Uniuni a Tineretului Comunist.

„Cunoașteți situația patrimoniului Uniunii Tineretului Comunist. Acum acest patrimoniu este dat unor fundații obscure, care sunt conduse de indivizi certați cu legea”, a afirmat Vlad Alexandrescu.

Ionuț Stroe a răspuns întrebărilor celor doi parlamentari, afirmând că își ia angajamentul ca în șase luni să întocmească un raport cu situația fundațiilor care controlează patrimoniul fostei UTC.

„Vă răspund de la bun început că sunt în asentiment cu dumneavoastră. Trebuie să pornim de la mentalitaea că aceste fundații pentru tineret sunt autonome și neguvernamentale. Patrimoniul pe care îl dețin este unul extrem dee impotant. Evident ca trebuie să rezolvăm aceată situație. În virtutea constiutționalității, îmi pot asuma că în 6 luni de zile pot face un raport cu situația actualizată a acestor fundații și să o prezint în comisia de Tineret Educație și Sport. E o chestiune care trebuie în mod clar rezolvată”, a explicat Ionuț Stroe.

 

______________________________________

Marți, ministrul propus la Sănătate, medicul Victor Costache, a trebuit să ofere lămuriri despre o acuzație de malpraxis. Ministrului propus la Apărare, Nicolae Ciucă, i-au fost cerute precizări în legătură cu decizia de a trece în rezervă și a părăsi comanda Armatei.

Ministrul propus la Interne, Marcel Vela, vrea să schimbe modul de evaluare a sistemului 112 și să desecretizeze raportul privind evenimentele din 10 august 2018.

Calendarul audierilor:

Ora 9.00 – Ionuț Stroe, propus la Ministerul Tineretului, va fi audiat, miercuri, în şedința comisiile reunite pentru învățământ, știință, tineret și sport ale Camerei Deputaților şi Senatului.

Ora 10.00 – Monica Anisie, propusă la Ministerul Educației, va fi audiată în Comisiile reunite pentru învățământ.

Ora 11.00 – Virgil Popescu, propus ministru al Economiei, audiat miercuri în Comisiile economice reunite ale Parlamentului.

Ora 12.00 – Ion Ștefan, propus la Ministerul Dezvoltării, va fi audiat, miercuri, în Comisiile reunite pentru administrație publică.

Ora 13.00 – Bogdan Aurescu, nominalizat la Ministerul de Externe, este programat pentru audieri în Comisiile reunite pentru politică externă, miercuri.

Ora 14.00 – Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii, va fi audiată, miercuri, în Comisiile reunite pentru Muncă şi comisiile reunite pentru drepturile omului.

Ora 15.00 – Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiție, va fi audiat miercuri în şedința a patru comisii reunite şi anume juridică, cea de constituționalitate, cea pentru cercetarea abuzurilor și cele pentru drepturile omului.

Ora 16.00 – Lucian Bode, nominalizat la Ministerul Transporturilor, va fi audiat în comisiile reunite pentru transporturi şi cele reunite pentru comunicații, tot miercuri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite