Audiere preliminară cu uşile închise, într-un nou caz împotriva lui Aleksei Navalnîi. Purtătoarea de cuvânt a opozantului rus: Toate acestea se fac pentru că nu există probe

Aleksei Navalnîi
Aleksei Navalnîi
6 iunie 2023, 20:30

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a scris pe Twitter că audierea preliminară a avut loc în închisoarea Vladimir, la 180 de kilometri est de Moscova, dar judecătorul „nu a lăsat să intre jurnalişti” sau alte persoane care doreau să urmărească procesul.

„Toate acestea se fac pentru că nu există probe în acest caz”, a arătat aceasta.

Iarmîş a precizat ulterior că prima audiere oficială în cadrul procesului este programată pentru 19 iunie, tot la închisoare, dar cu această ocazie şedinţa va fi în principiu „deschisă” publicului.

Navalnîi ar putea fi condamnat la 30 de ani de închisoare în acest nou dosar penal împotriva sa, relevă EFE.

Opozantul rus reclamă că funcţionarii închisorii nu i-au permis să se familiarizeze cu materialele acuzării, întrucât în celula specială în care este deţinut nu este permisă decât o singură carte.

Potrivit portalului Mediazona, Navalnîi este acuzat de finanţare şi instigare la acţiuni extremiste şi de crearea unei organizaţii, cu referire la Fondul de Luptă contra Corupţiei (FBK), interzis, care a încălcat drepturile cetăţenilor.

În plus, acesta a fost acuzat şi de instigare a minorilor să participe la acţiuni periculoase, menţionând demonstraţiile neautorizate ale opoziţiei.

Navalnîi a condamnat pe reţelele de socializare „războiul criminal” lansat în Ucraina de preşedintele Vladimir Putin, pe care l-a acuzat că a trimis sute de mii de ruşi „la abator”.

Echipa opozantului rus, care a împlinit duminică 47 de ani, a denunţat că Navalnîi se află în închisoare de 856 de zile, dintre care 165 le-a petrecut în celule de izolare.

Colaboratorii lui Navalnîi, care se află toţi în exil în străinătate, au acuzat autorităţile penitenciare că au încercat să-l otrăvească în închisoare.

În noiembrie 2022, justiţia rusă a respins un apel al avocaţilor lui Navalnîi şi a menţinut condamnarea sa la opt ani de închisoare pentru fraudă şi ultraj.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite