Audiență excepțională la Finanțe. Părinți și copii cu dizabilități au mers la minister de teamă să nu rămână fără banii cuveniți

2 februarie 2019, 18:57

 

Unii părinţi şi-au adus şi copiii la Ministerul de Finanţe pentru o audienţă excepţională. Se tem că primăriile nu vor avea fonduri pentru serviciile de protecţie a copilului, pentru căminele publice pentru adulţii cu dizabilităţi sau salariile asistenţilor personali.

Până acum, cei mai mulţi bani veneau de la bugetul de stat şi tot erau probleme.

Ministrul de Finanţe a venit de acasă pentru a discuta cu părinţii. Le-a promis că noua lege a bugetului va obliga primăriile să asigure cu prioritate cheltuielile sociale pentru persoanele cu handicap şi copiii orfani.

11 miliarde de lei este suma alocată din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, aproape dublu faţă de anul trecut ( + 5,4 mld lei, +95%). Primăriile şi consiliile judeţene vor primi integral şi sumele încasate din impozitul pe venit, plus alte fonduri.

Autorităţile locale se plâng însă că bugetele lor au fost puternic lovite de reducerea impozitului pe venit.

Spun că au pierdut aproape 40 la sută din bani, iar proiectul în dezbatere nu le acoperă pierderile.

Ministrul de Finanţe speră că bugetul pe anul acesta va fi discutat în guvern luni şi marţi.

Va propune şi crearea unui fond special pentru dizabilităţi din sumele plătite de firmele care, deşi ar fi obligate, nu angajează persoane cu handicap.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite