Au supraviețuit în condiții improprii timp de aproape un an în Portul Agigea. Echipajul navei Geo Star a fost repatriat

Echipajul navei Geo Star, arestată de autorităţile române şi abandonată de armator din luna ianuarie în portul Agigea, a fost repatriat joi. De mai bine de un an, cei opt marinari, originari din Ucraina şi Rusia, nu şi-au mai văzut familiile. Neplătiţi pentru munca prestată, au îndurat condiţii crunte de trai, printre şobolanii şi gândacii de la bord şi au dus o luptă continuă pentru supravieţuire. Acum, şi-au primit o parte din bani şi s-au întors acasă.

05 Octombrie 2017, 15:33 (actualizat 05 Octombrie 2017, 16:01) |
Navigatori repatriati dupa un an
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Nava Geo Star, sub pavilion Togo, se află în portul Agigea din luna ianuarie. Atunci, autorităţile portuare au decis să fie arestată pentru condiţii neconforme. Atunci armatorul a abandonat nava, dar şi echipajul aflat la bord. Fără provizii şi fără bani, navigatorii, originari din Ucraina şi Rusia, au dus zilnic o luptă pentru supravieţuire. Din cauza condiţiilor grele şi a stresului, comandantul navei nu a rezistat. La începutul verii, a fost găsit mort în cabină. A făcut un infarct.

Opt marinari care au mai rămas la bord au supravieţuit cu ajutorul Sindicatului Liber al Navigatorilor şi Federatiei Internationale a Transportatorilor. Reprezentantul Federatiei Internationale a Transportatorilor a reuşit să obţină de la Asigurarea de Securitate Financiară din Rusia 60.000 de dolari - salariile navigatorilor pentru patru luni.

În demersul salvării marinarilor s-a implicat şi Consulatul Ucrainei în România. Imediat ce au intrat în posesia banilor, marinarii au fost repatriaţi.

Doi dintre cei opt membrii ai echipajului au rămas în continuare la bord pentru a păzi nava. Ei vor pleca acasă după ce ambarcaţiunea o să fie vândută şi casată. Tot atunci, marinarii îşi vor recupera şi diferenţa de bani, până la 142.000 de dolari.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 13°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 14°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI