"Au spus că eu nu mai beneficiez pentru că am fost bolnavă la începutul lunii octombrie". Persoanele reinfectate cu SARS-CoV-2 la mai puţin de 180 de zile riscă să nu mai poată primi concediu medical

Cei care s-au reîmbolnăvit de Covid la mai puţin de 180 de zile de la ultima trecere prin boală riscă să nu mai poată primi concediu medical! A aflat-o cu stupoare o pacientă din judeţul Sălaj, care nu a fost anunţată că trebuie să treacă printr-o evaluare ca să-i fie confirmată reinfectarea. Şi sunt tot mai frecvente testele pozitive la persoane care au avut infecţia în mai puţin de jumătate de an.

01 Februarie 2022, 19:03 (actualizat 01 Februarie 2022, 20:58) Știrile TVR |

Nicoleta a făcut un test rapid, acum o săptămână, la spitalul din Şimleu Silvaniei pentru că avea simptome de Covid, infecţie cu care a fost confirmată şi la începutul lui octombrie 2021. Testul i-a ieşit pozitiv şi a intrat imediat în izolare, ca să-i protejeze pe cei din jur.

Nicoleta, pacientă cu test pozitiv: Mi-au spus să stau acasă 10 zile şi să iau legătura cu medicul de familie, care îmi va da tratamentul potrivit. Eu, ca un cetăţean responsabil, am stat acasă, în izolare, dar între timp am aşteptat din partea DSP-ului să mă contacteze şi să-mi facă ancheta epidemiologică.

Când a văzut că aşteaptă degeaba, a încercat pe toate căile să ia legătura cu cei de la DSP, mai ales că nu primise vreun SMS de la ei privind decizia de izolare. Şi ... surpriză!

Nicoleta, pacientă cu test pozitiv: Au sunat-o pe doamna doctor de familie şi i-au spus că eu nu mai beneficiez de concediu medical pentru că am fost bolnavă la începutul lunii octombrie. De neconceput! Adică stau acasă că sunt un cetăţean responsabil şi nu împrăştii Covidul la alţii şi sistemul consideră că am stat degeaba?

Conducerea DSP Sălaj s-a interesat de caz după ce a aflat de la noi despre această situaţie.

Directoarea instituției spune că a discutat cu medicul de familie al femeii să o trimită la un centru de evaluare, pentru a stabili dacă are din nou Covid.

Dr. Ligia Marincaș, director executiv DSP Sălaj: Aceste cazuri care sunt sub 180 de zile nu apar în mod obişnuit ca şi cazuri noi, pentru că aşa este constituită metodologia. Conform metodologiei, în situaţia în care o persoană este cu un test pozitiv înregistrat la mai puţin de 180 de zile, atunci avem o situaţie particulară care trebuie investigată de către medicul de familie sau de către un alt medic specialist din centrele de evaluare.

Dacă medicul de familie sau specialistul arată prin documente că pacientul are Covid, DSP va cere Institutului Naţional de Sănătate Publică să introducă pacientul cu reinfecţie în platforma Coronaforms, cu evidenţa infectărilor.

Reporter: Dacă n-ar avea simptome şi ar ieşi testul pozitiv, nu ar fi considerat caz de Covid?

Dr. Ligia Marincaș, director executiv DSP Sălaj: Nu. Medicul de familie va decide dacă într-adevăr este un caz acut sau este un pacient la care un test a rămas pozitiv mai multă vreme. Deliberarea o fac medicii curanţi.

Dintre cazurile nou confirmate, peste patru mii - adică mai bine de 10 la sută - sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv după mai mult de 180 de zile de la prima infectare. Sunt peste 55 de mii în total, în această situație.

În raportări nu apar și cazurile cu teste pozitive după mai puțin de 180 de zile, tot mai numeroase încă din valul anterior.

Încă din noiembrie, Institutul Naţional de Sănătate Publică le-a transmis Direcţiilor de Sănătate Publică o informare cu procedura de urmat în cazul unor teste care ies din nou pozitive după mai puţin de şase luni, dar nu toţi cei responsabili o cunosc.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI