EXCLUSIV. Au plecat în Italia să strângă bani pentru o mașină și au ajuns să fie premiați pentru cei mai buni investitori străini

Este povestea unui cuplu de români, despre care presa din Italia scrie la superlativ. La 35 de ani, cei doi tineri sunt un exemplu pe plan local şi au ajuns să prepare reţete italieneşti mai bine decât bucătarii din Peninsulă. Cum i-au cucerit pe localnici. Reportaj realizat în exclusivitate de corespondentul TVR, Alberta Forgiarini.

07 Iunie 2022, 12:05 (actualizat 07 Iunie 2022, 13:02) Știrile TVR |

Marian și Florina Enache sunt din Focșani. Au plecat în Italia în 2008, pe când aveau doar 20 de ani.

Marian Enache - investitor premiat în Italia: Gândul inițial a fost să ne facem doi bani pentru o mașină, pentru micile dorințe pe care le aveam la acea vârstă.

Florina fusese ajutor de bucătar în România, iar în nordul Italiei amândoi au lucrat ca sezonieri la mare și la munte. Apoi și-au cumpărat o casă și au închiriat un restaurant în care găteau mâncare specifică zonei. Florina a învățat rețete tradiționale de la clienții bătrâni.

Florina Enache - bucătar premiat în Italia: Mă puneam în bucătărie și ziceam astăzi trebuie să fac și eu. Când veneau, îi puneam să guste: Perfect! Ca bunica!

Așa a ajuns să câștige premiul pentru cel mai bun fel de mâncare tradiționa. Și cei doi au apărut pentru prima dată în presa din Italia.

Florina Enache: Mămăligă vine coaptă într-o supă de bostan. În loc de lapte am adăugat o cremă de brânză care are trei tipuri de lapte, de vacă, de capră și de bizon. Am spus să îi dau o valoare în plus și am adăugat pitina, care în Friuli e cel mai important salam.

În plină pandemie, tinerii au riscat tot ce aveau pentru a cumpăra un hotel-restaurant în Montereale Valcellina, afacere pe care au luat-o de la zero.

Marian Enache - investitor premiat în Italia: Am zis mă, vindem casa, vindem tot, de azi pe mâine, am venit și i-am zis soției ne facem bagajele, vindem tot, ca să reușim să-l luăm. Am locuit la un prieten care era plecat și stăteam toți într-o cămăruță, cu bagaje, cu câine, cu copil.

La scurt timp, Camera de Comerț Pordenone-Udine i-a oferit lui Marian premiul pentru cel mai bun investitor străin. Printre cliențîi românilor se numără primarul localității, oameni de afaceri din zonă, dar și militari de la baza Aviano, aflată în apropiere.

Consilier local, Montereale Valcellina: Este o structură de primire turistică fundamentală pentru comunitatea noastră, deoarece compensează lipsa de cazare pe care o aveam în privinţa hotelurilor.

Primarul Montereale Valcellina, Igor Alzetta: Nu vin să mănânc în restaurantul unui român, ci într-un restaurant în care se mănâncă foarte bine.

Client: Foarte bun, excepțional, făcut într-adevăr cu pasiune, consider că este o bucătărie rafinată.

Localnicii le-au propus acum celor doi să promoveze în restaurant și bucătăria românească.

Marian Enache - investitor premiat în Italia: Am decis să lăsăm aici rădăcinile noastre și am văzut un potențial mare ca să ieșim la pensie. Noi am zis întotdeauna casa e unde iți găsești inima și noi am găsit inima aici.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 37°C 28°C
IASI 30°C 22°C
CLUJ 26°C 23°C
CONSTANTA 31°C 29°C
CRAIOVA 32°C 26°C
BRASOV 28°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI