Au intrat în vigoare primele măsuri din pachetul bugetar-fiscal pe care guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea

1 noiembrie 2023, 10:29

Intrate în vigoare de astăzi, plafoanele la plăţile cash vor fi aplicate din 11 noiembrie. Se vor putea face plăţi sau încasări între o persoană fizică şi una juridică de cel mult 5.000 lei pe zi. Plata către furnizorii de bunuri şi servicii se limitează la 2000 de lei pe zi şi 1000 pentru persoanele juridice. Iar plăţile pentru facturi mai mari de 1000 de lei sau 2000 de lei în magazinele cash and carry nu se pot fragmenta. La sfârşitul zilei, sumele în numerar aflate în casierii nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei. În caz contrar, firmele vor plăti amenzi de 25 la sută din suma care depăşeşte această limită.

Micii comercianţi se plâng că măsura, menită să reducă evaziunea fiscală, le va bulversa activitatea.

Şi analiştii economici sunt de părere că scăderea plafoanelor la numerar nu va reduce decât marginal evaziunea fiscală.

Tot de azi intră în vigoare plata contribuţiei la sănătate pentru angajaţii din IT, construcţii şi agricultură. Iar în instituţiile publice se aplică măsuri de reducere a cheltuielilor, prin desfiinţarea unor posturi vacante sau posturi de şef de birou.

Adrian Bența, analist economic: Se limitează accesul la numerar pentru foarte multe societati, practic se dorește combaterea evaziunii fiscale, însă probabil efectele nu sunt foarte mari, pentru că limitează accesul la cash și pentru acele societăți care oricum respectau actualele plafoane de numerar. Cred eu că cei mai afectați vor fi acele socetati la care patronii mergeau la bancă, ridicau numerar și plăteau din dividende diferențele de salarii, aici accesul la numerar va fi mai greu și probabil o să mărească salariile care se plăteau în mod normal prin dividende, acum o să plătească oficial. În mediul rural, unde sunt micile magazine, unde se vinde pe caiet, acolo este evaziune, să sperăm că va mai reduce această evaziune.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă