Faza pe ministere în negocierile pentru Cabinetul Ciolacu. Variantă în discuție – un post de vicepremier pentru PNL şi unul pentru UDMR. Ministerul Familiei ar urma să fie comasat cu cel al Sportului

17 mai 2023, 19:32

Liderii partidelor din coaliție au început negocierile pentru rocada guvernamentală dintre PSD și PNL.

Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL: Sunt ministere care în trecut au fost separate, care în momentul de față pot fi reunite, sunt ministere care pot fi transformate în agenții. Este practic ideea de la care se pornește în această negociere avansată public atât de premierul Ciucă, cât și de președintele Ciolacu. (…) S-ar putea să avem situația în care aceste guvern să fie un guvern poate cu cele mai puține ministere din istoria post-decembristă, de ce nu?

Csoma Botond, deputat UDMR: Noi suntem de acord să avem un guvern mai suplu, să avem mai puţini secretari de stat, dar nu e o chestiune pur politică îndreptată împotriva UDMR-ului. Deci mai multe ministere pot fi comasate. Suntem de acord cu această iniţiativă.

Alina Sorocean, jurnalist TVR: Prima temă pe care liderii celor trei partide aflate în coaliție o discută este cea legată de comasarea ministerelor. Potrivit unor surse, liderii PNL şi-ar dori, de exemplu, ca Ministerul Sportului să devină o agenţie în cadrul Ministerului Familiei. De cealaltă parte, se discută și despre o comasare a Ministerului Turismului cu Ministerul Economiei, dar și despre o comasare a Ministerului Familiei cu Ministerul Muncii, însă asta doar în cazul în care Gabriela Firea ar renunța la funcția de ministru.

Ministerul Transporturilor este unul dintre cele mai râvnite ministere.

Dialog reporter – Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor:

– Rămâneţi la Transporturi?

– Conform protocolului, nu.

– Dar vă doriţi? Vă doriţi să rămâneţi cu acest portofoliu? Protocolul nu prea mai există…

– Eu ştiu că există.

Aflat în Islanda, la Summitul Consiliului Europei, Klaus Iohannis a spus că nu are rolul de a participa la negocieri, dar are aşteptări de la membrii coaliţiei.

Iohannis: Așteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare. Prim-miniștrii să se schimbe și ministerele să se ocupe cu oameni performanți

Opoziţia îşi arată dezamăgirea faţă de actualul executiv, dar şi faţă de schimbul de prim-miniştri.

Cătălin Drulă, deputat USR: Statul român este într-o groapă, într-o gaură, și aici l-a adus Ciucă și continuă Ciolacu. De ce? Pentru că ordonanța pe care au anunțat-o, care chipurile ar trebui să facă ceva pe partea de cheltuieli, nu face aproape nimic.

Potrivit unor surse, varianta care se discută în coaliţie presupune două posturi de vicepremieri: unul pentru PNL şi altul pentru UDMR. În ceea ce priveşte ministerele, 8 dintre ele ar urma să ajungă la liberali. Printre acestea se numără Finanţele, Educaţia, Internele şi Ministerul Energiei. Tot 8 ministere le-ar reveni şi social democraţilor, Ministerul Familiei urmând să fie comasat cu cel al Sportului.

UDMR ar rămâne cu două portofolii: Ministerul Mediului şi cel al Dezvoltării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite