Consultări la Palatul Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier. Sunt trei propuneri: Cristian Diaconescu (PMP), Dacian Cioloș (USR-PLUS) și Victor Ponta (Pro România)

26 februarie 2020, 12:11

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele şi formaţiunile parlamentare s-au încheiat după aproape patru ore de discuţii.  Şeful statului a susţinut o declaraţie de presă, după consultări, și a anunțat că Florin Cîțu, în prezent ministru al Finanțelor, este propunerea pentru funcția de premier.

Iohannis s-a consultat cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat de premier, după ce liderul PNL, Ludovic Orban, şi-a depus mandatul de premier desemnat.

ACTUALIZARE 19.50 Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu toate partidele și grupurile parlamentare reprezentate în Parlament. Minoritățile naționale nu mai fac declarații după consultările cu președintele Iohannis.

ACTUALIZARE 19.13 Pro România a ieșit de la consultările cu președintele Iohannis. Victor Ponta: Opțiunea noastră este pentru un guvern stabil, de profesioniști, un guvern care să se preocupe de problemele României. Ce s-a schimbat față de acum două săptămâni este faptul că atunci am avut o propunere comună cu PSD, un tehnocrat, Remus Pricopie. Acum, în condițiile în care cei de la PSD s-au răzgândit și având în vedere decizia CCR, i-am spus domnului președinte că, dacă vrea un candidat capabil să facă o majoritate, acela sunt eu, am făcut de 4 ori majorități parlamentare, pot să o fac și pe a cincea. Mi-am arătat disponibilitatea de a discuta cu persoana pe care o va desemna și, dacă există o soluție buna pentru România, putem să sprijinim. Partidele mari, PSD și PNL, știu să creeze crize, dar nu dau soluții. Noi, chiar dacă suntem un partid mic, în creștere, știm să dăm soluții.

ACTUALIZARE 18.45 ALDE a ieșit de la consultările cu șeful statului. Călin Popescu Tăriceanu: Am revenit asupra propunerii pe care am făcut-o data trecută. Soluția optimă este un premier independent, care să conducă un guvern însărcinat cu organizarea alegerilor la termen, nu anticipate. Este evident că nu avem o majoritate în jurul ideii de anticipate. Nu se poate conta pe votul nostru pentru susținerea unui alt guvern format de domnul Ludovic Orban.

ACTUALIZARE 18.11 PMP a ieșit de la consultări. Eugen Tomac: Ne aflăm într-o situație în care noi nu ne-am dorit să ne aflăm. Pentru că ne aflăm în criză politică, avem obligația să acționăm responsabil, cu soluții. PMP a venit cu o propunere de prim ministru, în persoana domnului Cristian Diaconescu. Avem dreptul să solicităm această poziție într-un moment de criză.

Cristian Diaconescu: Ce e important e faptul că delegația acestui partid a venit la Cotroceni în ideea propunerii unei variante constructive, de implicare, de abordare. Suntem gata să participăm la variante constructive.

ACTUALIZARE 17.44 UDMR a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis.  Kelemen Hunor: Cea mai bună soluție ar fi un guvern politic, dacă se poate de coaliție, cât de cât o majoritate. Un guvern care e mai mult decât un guvern PNL, un guvern minoritar. Nu susținem ideea unui guvern tehnocrat, nu trebuie să încercăm încă un experiment eșuat. Și nu credem că un guvern minoritar ar rezista prea mult. Alegerile anticipate trebuie uitate, nu pot fi organizate în aceste condiții, nici nu e o prioritate pentru cetățeni. Nu am avansat un nume, ne-am obișnuit că domnul președinte e interesat ce părere avem, dar, de obicei, are deja o părere formată sau se gândește deja l o nominalizare, de aceea nu am venit cu o nominalizare, am spus doar care ar fi soluția politică.

ACTUALIZARE 17.14 USR a ieșit de la consultările cu președintele Iohannis. Dan Barna: Avem o criză politică reală și acută. Soluția pe care președintele a susținut-o s-a dovedit că nu a funcționat. E nevoie de o colaborare mai largă pentru a putea să scoatem România din criză. Propunerea USR-PLUS pentru funcția de premier este Dacian Cioloș. Dacă se constituie o majoritate, USR vrea să facă parte din guvernare. Bineînțeles, niciodată cu PSD.

ACTUALIZARE 16.43 PSD a ieșit de la consultări. Marcel Ciolacu:  Data trecută am venit cu o soluție concretă. Azi ne-am exprimat disponibilitatea de a vota un guvern de specialiști în integralitatea  sau un guvern de uniune națională. Nu am venit cu nicio propunere de premier social-democrat. Decizia președintelui și a PNL a fost de a prelungi această criză. Nu vom vota niciun fel de guvern minoritar al PNL. Susținem alegerile la termen și respectarea Constituției.

ACTUALIZARE 16.20 PNL a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis.  Ludovic Orban: Veți afla la finalul consultărilor decizia președintelui României. Vom încerca să strângem o majoritate. Avem convingerea că președinte va lua cea mai bună decizie.  PNL își urmează linia politică și acționează constituțional. Se va ajunge la anticipate dacă vor fi îndeplinite reglementările din Constituție.

Până la consultările de după-amiază, scenă politică rămâne tensionată.  Înaintea consultărilor de la Cotroceni, PNL și PSD au ședințe că să stabilească strategia.

Șeful PNL și premierul demis a anunțat însă că de această dată nu fac nicio propunere. PSD a anunțat încă de ieri că nu va face nicio propunere, iar USR rămâne cu varianta Dacian Cioloș.

Președintele ar putea anunța în această seară numele noului premier desemnat.

Iată care este programul consultărilor:

Ora 16:00 – Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 16:30 – Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 17:00 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 17:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 18:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);

Ora 18:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

Ora 19:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;

Ora 19:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Potrivit Constituţiei României, preşedintele poate chema partidele la consultări în două situaţii: în vederea desemnării premierului (art. 103) şi în virtutea funcţiei sale de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate (art. 80, alin. 2).

Potrivit articolului 103, alineat 1 din Constituţie, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament. Dacă o astfel de majoritate nu există, preşedintele consultă partidele reprezentate în Parlament.

Klaus Iohannis a chemat partidele parlamentare la consultări în vederea desemnării premierului de 6 ori de când a devenit preşedinte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite