Au fost desecretizate discuţiile dintre jandarmi la mitingul diasporei din 10 august 2018. Înregistrările vor ajunge la DIICOT

7 decembrie 2019, 11:30

248 de ore de comunicaţii radio de pe staţiile jandarmilor de la mitingul din 10 august au desecretizate. Toate vor fi trimise luni la DIICOT, a declarat pentru TVR ministrul de Interne, Marcel Vela. Au mai rămas 2 ore de convorbiri care vor fi declasificate saptamana viitoare.

„Vor fi foarte utile! Drept dovadă că procurorii le aveau la dispoziţie că au certificat ORNISS, dar pentru a le folosi în derularea anchetei penale au cerut desecretizarea lor” – ministrul de Interne, Marcel Vela.

Procurorii cunoşteau conţinutul convorbirilor, dar nu le puteau  folosi ca probe în dosar. Acum o vor putea face, spune ministrul de Interne. Marcel Vela a acuzat conducerea Jandaremeriei Bucuresti şi pe foştii miniștri PSD de Interne că au refuzat desecretizarea. Carmen Dan, Mihai Fifor şi sefii Jandarmeriei București nu au răspuns acuzaţiilor. Colonelul Sebastian Cucoş şi maiorul Laurenţiu Cazan au susţinut însă întotdeauna că au acţionat legal.

În dosarul 10 august, procurorii îi acuză pe șefii Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, Ionuţ Sindile şi Laurenţiu Cazan de abuz în serviciu. Ei ar fi coordonat intervenţia astfel încât jandarmii să dea cu gaze, să îi alerge cu tunurile cu apă şi să îi bată inclusiv pe protestatarii paşnici. Peste 800 de persoane au depus plângere pentru violenţele jandarmilor.

Luni, înregistrările vor fi trimise la DIICOT, care va trebui să-i găsească pe cei vinovaţi de utilizarea violenţei şi a gazelor lacrimogene împotriva manifestanţilor paşnici de la mitingul diasporei, organizat pe 10 august 2018, în Piaţa Victoriei.

Parchetul Militar a solicitat MAI şi Jandarmeriei de mai mult timp această desecretizare, însă au fost refuzaţi, iar cei care au pus piedică desecretizării vor trebui să dea nişte explicaţii administrative, a declarat Vela.

„Parchetul Militar a solicitat MAI şi Jandarmeriei încă de acum un timp şi au fost refuzaţi. Acum, am solicitat desecretizarea încă de la începutul mandatului meu, s-a tărăgănat până aseară. Aşadar, puteam trage concluzia că cineva nu a dorit desecretizarea lor, dar până la urmă s-a împlinit. Jandarmii din structurile MAI care au pus piedică la desecretizare în perioada următoare vor da nişte explicaţii administrative”, a declarat ministrul de Interne.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite