Atrași de salariile mai mari din vest, sute de bucătari români părăsesc țara. Patronii de restaurante aduc forță de muncă din import

După specialiştii în construcţii, România rămâne şi fără bucătari. Atraşi de salariile mai mari din Occident, sute de specialişti în arta gătitului pleacă din ţară, în fiecare an. Şcolile de meserii sunt puţine, aşa că patronii de restaurante încep să aducă forţă de muncă din import. Unii s-au dus în China să-i caute, şi i-au învăţat să facă preparate româneşti.

20 Septembrie 2018, 09:18 (actualizat 20 Septembrie 2018, 09:58) Știrile TVR |
Exodul bucătarilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Manuela Paraschivescu are o experiență de peste șase ani ca bucătar. A urmat cursurile uneia dintre cele mai prestigioase școli de gastronomie din Franța iar acum a deschis un restaurant în centrul Bucureștiului.

Cele mai mari probleme le-a avut cu angajările.

Atrași de salariile mai mari din vest, cei mai buni bucătari părăsesc șara. Și sunt sute care pleacă anual.

Patronii de restaurante își văd meniurile date peste cap pentru că mâncarea nu mai are același gust de fiecare dată când pleacă un bucătar.

Școlile de profil sunt puține și nu fac față cererii din partea hotelurilor și a restaurantelor.

În București, cel mai cunoscut este Colegiul Economic Viilor.

Reprezentanții Asociației Naționale a Bucătarilor şi Cofetarilor se gândesc deja să aducă forță de muncă din import. Recent, s-au dus în China de unde speră să facă recrutări.

Pentru început i-au învăţat pe chinezi cum se găteasc sarmalele și alte preparate tradiţionale românești.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 24°C 25°C
IASI 27°C 26°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 23°C 23°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI