După specialiştii în construcţii, România rămâne şi fără bucătari. Atraşi de salariile mai mari din Occident, sute de specialişti în arta gătitului pleacă din ţară, în fiecare an. Şcolile de meserii sunt puţine, aşa că patronii de restaurante încep să aducă forţă de muncă din import. Unii s-au dus în China să-i caute, şi i-au învăţat să facă preparate româneşti.
Manuela Paraschivescu are o experiență de peste șase ani ca bucătar. A urmat cursurile uneia dintre cele mai prestigioase școli de gastronomie din Franța iar acum a deschis un restaurant în centrul Bucureștiului.
Cele mai mari probleme le-a avut cu angajările.
Atrași de salariile mai mari din vest, cei mai buni bucătari părăsesc șara. Și sunt sute care pleacă anual.
Patronii de restaurante își văd meniurile date peste cap pentru că mâncarea nu mai are același gust de fiecare dată când pleacă un bucătar.
Școlile de profil sunt puține și nu fac față cererii din partea hotelurilor și a restaurantelor.
În București, cel mai cunoscut este Colegiul Economic Viilor.
Reprezentanții Asociației Naționale a Bucătarilor şi Cofetarilor se gândesc deja să aducă forță de muncă din import. Recent, s-au dus în China de unde speră să facă recrutări.
Pentru început i-au învăţat pe chinezi cum se găteasc sarmalele și alte preparate tradiţionale românești.