Atmosfera la Festivalul de la Cannes. Cinci producţii româneşti, în mai multe secţiuni competiţionale. Regizoarea Teodora Ana Mihai, selectată în secțiunea Un Certain Regard

12 iulie 2021, 14:14

Lumea filmului s-a bucurat de acest moment de normalitate pe care-l aduce strălucirea festivalieră de pe croazetă. Râvnitul Palme d Or e disputat de 24 de pelicule, unele semnate de nume mari că Wes Anderson, Paul Verhoeven sau Sean Penn.

Covor roșu, ținute spectaculoase, mulți fani și fotografi, atmosferă obișnuită de festival s-a instalat pe croazetă. Doar măştile sanitare trădează pandemia. Pentru prima oară în istoria festivalului juriul competiției oficiale e condus de un cineast de culoare, regizorul Spike Lee.

Concurează pentru Palme d Or mulți obișnuiți ai Cannesului, cineaști mulți premiați că Wes Anderson, Asghar Farhadi, Jacques Audiard, Paul Verhoeven sau Nanni Moretti.

Cât privește prezența româneasca de calibru – Cristian Mungiu a revenit la Cannes în calitate de președinte al juriului secțiunii Semaine de la Critique, într-o secțiune paralelă Radu Muntean își prezintă lungmetrajul Întregalde, iar surpriza e prezența regizoarei de origine română, stabilită în Belgia, Teodora Ana Mihai, cu un debut, o producție filmată în Mexic şi coprodusă de Cristian Mungiu, intitulată La Civil.

„La Civil” este primul lungmetraj regizat de Teodora Ana Mihai, iar printre producătorii săi se află atât cineastul român Cristian Mungiu, cât şi cunoscuţii cineaşti belgieni Luc şi Jean-Pierre Dardenne. Acest film spune povestea unei mame a cărei fiică este răpită şi care decide să acţioneze pe cont propriu pentru salvarea acesteia, după ce autorităţile mexicane refuză să o ajute.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite