Atmosferă încordată la manifestările de Ziua Victoriei. Stropit cu vopsea roșie, ambasadorul rus în Polonia a avut nevoie de escortă. Marș de la Poarta Brandenburg la Memorialul Soldaților Sovietici

Ziua Victoriei a fost marcată de comunităţile ruseşti din toată lumea. Nu peste tot însă lucrurile au decurs conform planului. La Varşovia, ambasadorul rus a fost stropit cu vopsea roşie și gonit de protestatari din faţa unui monument dedicat soldaților sovietici. Diplomatul nu a fost rănit, dar a spus că va face plângere.

09 Mai 2022, 20:55 Știrile TVR |

Cimitirul Militar Sovietic din Varșovia a fost ocupat de protestatari încă de la primele ore. Acolo a ajuns și ambasadorul Rusiei, pentru a depune o coroană de flori la Monumentul Eroilor, dar intenția s-a lovit de furia oamenilor.

"Fasciştilor! Fasciştilor!".

Diplomatul nu a fost rănit, dar nici nu a mai putut să depună coroana de flori și a fost nevoit să părăsească cimitirul sub protecția poliției.

Sergei Andreyev, ambasadorul Rusiei în Polonia: - Vedeţi cam ce produce propaganda ucraineană.

- Vă simţiţi în siguranţă în Polonia?

Sergei Andreyev, ambasadorul Rusiei în Polonia: - Da, sunt în perfectă siguranţă, după cum vedeţi.

O atmosferă mai liniștită a fost la Berlin, unde câteva sute de ruși au mers în marș de la Poarta Brandenburg la Memorialul Soldaților Sovietici, unde sunt îngropați 7 mii de militari căzuți în Al Doilea Război Mondial, inclusiv ucraineni.

Sergei Nechaev, ambasadorul Rusiei în Germania: "La acea vreme, Ucraina era parte din Uniunea Sovietică, iar soldaţii ucraineni au fost la rândul lor eroi în Armata Roşie. Nu vom împărţi această victorie între diverse entităţi naţionale".

Și la Belgrad câteva sute de persoane au marcat Ziua Victoriei alături de reprezentanții Ambasadei Federației Ruse. Acolo însă, sentimentele pro-ruse sunt evidente și unii participanți au afișat portrete cu Putin și deja infama literă "Z", devenită simbol al invaziei Ucrainei.

VEZI și "Pentru Rusia, pentru victorie, ura!". Paradă militară și "marș nemuritor" la Moscova. Putin a vrut să demonstreze că este încă o putere mondială: La fel ca în 1945, victoria va fi a noastră! Ce cred rușii

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI