Atenţionare de călătorie MAE pentru Franţa. Sunt perturbări în transportul public din cauza unei greve generale

Cu o zi înainte de o nouă mobilizare împotriva unei reforme a pensiilor dorită de preşedintele francez Emmanuel Macron, tensiunea politică şi socială a crescut şi mai mult luni în Franţa, odată cu începerea unei dezbateri în parlament asupra textului propus, informează AFP. Atenţionare de călătorie MAE pentru Franţa.

30 Ianuarie 2023, 11:22 (actualizat 30 Ianuarie 2023, 12:37) Știrile TVR |
Proteste în Franța

Acest proiect de lege prevede o creştere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani şi o accelerare a prelungirii duratei de cotizare.

În prima zi de manifestaţii şi de greve, pe 19 ianuarie, între un milion şi două milioane de persoane şi-au clamat opoziţia faţă de această reformă. Sindicatele, arareori atât de unite, speră să reuşească o mobilizare la fel de mare, în vederea întăririi mişcării de contestare, speranţă susţinută de sondaje de opinie ce atestă o respingere tot mai mare a proiectului de lege.

Marţi, greve ar urma să aibă din nou loc în transport şi educaţie.

Deocamdată, guvernul francez rămâne ferm în abordarea sa. Şefa guvernului, Elisabeth Borne, a dat asigurări la sfârşitul săptămânii trecute că majorarea vârstei de pensionare "nu mai este negociabilă", iar ministrul de interne Gerald Darmanin a acuzat o bună parte din opoziţia de stânga că vrea să "aducă dezordine în ţară".

Atenţionare de călătorie MAE pentru Franţa

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză că marţi este anunţată o grevă generală, la nivel naţional, context în care sunt aşteptate perturbări ale tuturor categoriilor de transport.

Potrivit unui comunicat al MAE, pe linia circulaţiei feroviare naţionale (TGV, Ouigo), locale (TER, Intercites, Transilien) şi internaţionale (Thalys, Eurostar) se vor putea obţine detalii privind mersul trenurilor cu 24 până la 48 de ore în avans şi pot fi consultate site-urile:

De asemenea, transportul public ar putea fi perturbat ca urmare a grevei şoferilor, precum şi din cauza devierii unor linii de transport, pe fondul manifestaţiilor planificate în oraşe.

Autorităţile franceze recomandă cetăţenilor să consulte site-urile reţelei locale de transport pentru prognoze ale circulaţiei, disponibile cu 24 până la 48 de ore în avans, precum şi site-ul RATP: https://www.ratp.fr/, pentru detalii privind circulaţia din regiunea pariziană.

Se preconizează, de asemenea, perturbări ale curselor aeriene, pasagerii fiind rugaţi să verifice eventualele anulări/întârzieri ale zborurilor pe site-ul: https://www.parisaeroport.fr/.

Nu sunt excluse perturbări ale circulaţiei feriboturilor către Regatul Unit şi insula Corsica.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă:

  • Consulatul General al României la Paris: +33680713729,
  • Consulatul General ale României la Marsilia: +33610027164,
  • Consulatul General ale României la Lyon: +33643627736 şi
  • Consulatul General ale României la Strasbourg: +33627050022,

la care pot apela în funcţie de zona în care se află.

MAE recomandă consultarea paginilor web http://paris.mae.ro, http://cgparis.mae.ro, http://lyon.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 13°C
IASI 18°C 16°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 11°C 9°C
CRAIOVA 18°C 13°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI