Atenţie la vipere! În Parcul Național Cozia s-au înmulţit şerpii veninoşi, în această perioadă

17 iunie 2019, 14:28

Viperele sunt șerpi veninoși care trăiesc în sud-vestul și sud-estul României.

Vara sunt însă mai agitate și preferă să se încălzească la soare, în zone cu stânci și bolovani. Reușesc să se camufleze bine acolo, de aceea nu întotdeauna pot fi observate la timp.

Cei care merg frecvent în Parcul Național Cozia știu că dau acolo peste o populație densă de vipere. Localnicii, în special, au ajuns să nu se mai teamă de ele.

Și Cetatea Deva este un loc unde turiștii se pot întâlni cu viperele. De altfel, panourile instalate în zonă îi avertizează asupra pericolului. Vipere mai trăiesc și în Masivul Retezat și în Defileul Jiului.

Atacul viperei este extrem de rapid. Muşcă atunci când cosideră că este atacată sau provocată. Astfel că, cel mai bine este să va îndepărtați de ea, cât mai mult.

Dacă aveți ghinionul să fiți mușcați, trebuie să sunați de urgență la 112. În cel mult trei ore trebuie să ajungeți la medic pentru adminstrarea unui ser antiviperin.

Membrul mușcat trebuie imobilizat, eventual într-o atelă, iar pe incizie nu se pune gheață. Indicat este ca zona afectată să fie spălată cu apă oxigenata, iar deasupra plăgii se fie aplicat un pansament compresiv, cu o fașă elastică.

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă