Atentatele din Spania: Un judecător a anulat în 2015 un ordin de expulzare a imamului care făcea parte din celula teroristă

Imamul Abdelbaki Es Satty
Imamul Abdelbaki Es Satty
23 august 2017, 22:55

Un judecător din Castellon, oraș din estul Spaniei unde marocanul a ispășit o pedeapsă de 4 ani de detenție pentru trafic de droguri, a considerat că imamul făcuse dovada „eforturilor de integrare în societatea spaniolă”, precizează comunicatul justiției spaniole, confirmând o informație apărută în cotidianul El Mundo.

Judecătorul mai arăta la momentul respectiv că marocanul comisese doar un delict, lucra și nu reprezenta, în opinia sa, „o amenințare reală și suficient de gravă pentru ordinea publică”.

Abdelbaki Es Satty, de 44 de ani, a trăit câțiva ani la Ripoll, mică localitate din nordul Cataloniei, de unde sunt originari cei mai mulți dintre membrii celulei suspectate că a pregătit și a comis atentatele.

Imamul, care a fost ucis în explozia accidentală a ascunzătorii din Alcanar (200 km sud de Barcelona) în care celula pregătea explozivi, este bănuit că i-a radicalizat pe autorii atentatelor, unii dintre ei frați și foarte tineri.

Unul din suspecții pentru atentatele din Catalonia, supraviețuitor al exploziei, a declarat în fața justiției că imamul intenționa să comită un atentat sinucigaș.

La Ripoll, locuitori cu care au discutat jurnaliștii AFP l-au descris drept un bărbat care „vorbea puțin” și nu se îndepărta de Coran în predicile sale.

Investigațiile de până acum au dezvăluit că Abdelbaki Es Satty s-a deplasat în mai multe rânduri în Belgia. Prezența sa la Machelen, în apropiere de Bruxelles, timp de 3 luni la începutul lui 2016, a fost confirmată de autoritățile locale.

Printre dărâmăturile casei care a explodat la Alcanar au fost găsite bilete de avion pentru Bruxelles.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite