Atentate în Spania. Poliția spaniolă are un nou suspect. Explozii controlate în Alcanar, unde teroriştii au plănuit atacurile

19 august 2017, 11:54

Toata Spania îl vânează – până acum fără rezultat – pe marocanul aflat la volanul mașinii care a intrat în mulțime, pe bulevardul Rambla.

Poliția crede că Younes Abouyaaqoub, de 22 de ani, este cel care conducea furgoneta. A reușit să scape în învălmășeala din primele clipe de după atentat.

Autoritățile spaniole afirmă că nu exista nicio amenințare imediată, nu e iminent un nou atac. De aceea, au lăsat nivelul alertei antitero neschimbat. Au fost luate însă măsuri sporite de securitate, inclusiv pe stadioane.

La cele două meciuri de fotbal de sâmbătă seară, care au loc la Barcelona, sunt controale severe la acces.

Abouyaaqoub,  în vârstă de 22 de ani,  este rezident în orașul Ripoll, la nord de Barcelona, informează BBC online. Trei persoane au fost arestate în Ripoll și o persoană în Alcanar.

Tânărul considerat suspectul cheie, Moussa Oukabir,  în vârstă de 17 ani, a fost identificat printre cei cinci bărbați uciși de poliție în Cambrils, la vest de Barcelona.

Cele două atentate comise joi la Barcelona și Cambrils, soldate cu cel puțin 14 morți și 130 de răniți, au fost planificate în urmă cu mai mult timp de persoane care operau din orașul Alcanar, a anunțat vineri poliția spaniolă.

Poliția spune că suspecții planificaseră atacuri mai sofisticate. În urma unor percheziții la o casă din orașul Alcanar, au fost descoperite materiale folosite pentru fabricarea bombelor.

O explozie a avut loc înainte de miezul nopții miercuri într-o locuință din Alcanar, într-un incident despre care poliția crede că ar avea legătură cu atacurile comise la Barcelona și Cambrils.

Potrivit televiziunii publice spaniole poliția are două ipoteze. Prima, ca Abouyaaqoub Younes, de naționalitate marocană, rezident la Ripoll, este persoana care a condus furgoneta implicată în atacul de la Barcelona.

A doua ipoteză ar fi că  ca rămășițe umane găsite în casa de Alcanar aparțin lui Abouyaaqoub.

Poliţia catalană a desfăşurat, sâmbătă, explozii controlate în oraşul Alcanar, locul unde teroriştii au plănuit atacurile din Barcelona şi Cambrils.

Prin intermediul unei postări pe contul de Twitter, poliţia le-a cerut rezidenţilor din Alcanar să nu se alarmeze în privinţa detonărilor controlate, fără a preciza zona exactă unde sunt desfăşurate acestea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă