Atentat la New York. În mașina suspectului, un uzbek de 29 de ani, s-a găsit o hârtie în care îşi mărturisea susţinerea pentru SI

1 noiembrie 2017, 13:51

Şi a lovit şi un autobuz şcolar. Suspectul are 29 de ani, este de origine uzbekă şi se afla în Statele Unite din 2010. Martorii spun că l-au auzit strigând „Allahu Akbar”. Individul a fost împuşcat de poliţişti în timp ce încerca să fugă.

Totul s-a petrecut lângă un liceu din Manhattan, la câteva sute de metri de aşa-numitul Ground Zero, locul cumplitului atentat din 2001 de la World Trade Center.

La 15.04 (ora locală), un bărbat care conducea o camionetă Home Depot a intrat pe pista de biciclişti, rănind mai mulţi oameni. La intersecţia cu strada Chamber, camioneta s-a ciocnit de un autobuz şcolar, rănind doi adulţi şi doi copii. După coliziune, şoferul camionetei, un bărbat de 29 de ani, a ieşit din vehicul agitând două pistoale. Un poliţist în uniformă l-a abordat şi l-a împuşcat în abdomen. Suspectul a fost rănit şi dus la spital” – comisar de poliție.

Mulţi trecători nici nu şi-au dat seama ce se întâmplă. Un martor a văzut pur şi simplu autobuzul şcolar oprit în mijlocul străzii, nu ştia de ce şi s-a gândit să-i ajute pe copii. Când a trecut pe partea cealaltă a maşinii a văzut efectul coliziunii.

Şoferul a coborât din maşină, spun martorii, şi a strigat Allahu Akbar. Pistoalele sale nu erau cu glonţ, avea o armă de paintball şi un pistol cu bile.

Presa americană l-a identificat pe atacator ca fiind Sayfullo Saipov, un imigrant sosit în 2010 din Uzbekistan, o fostă republică sovietică majoritar musulmană.

În camioneta lui s-a găsit o hârtie în care îşi mărturiseşte susţinerea pentru gruparea Stat Islamic.

Paradoxal, la mică distanţă lumea îşi vedea de treabă şi de pregătirile pentru Halloween. Mulţi nici nu şi-au dat seama că se întâmplă ceva.

Pentru cei aflaţi la faţa locului au fost scene de groază. Dintre cei opt morți, 5 erau argentinieni. O altă victimă este din Belgia, două nu au fost încă identificate. Argentinienii sărbătoreau 30 de ani de la absolvirea facultății. Nici unul nu implinise 50 de ani.

Este pentru prima oară după 16 ani când marea metropolă este lovită din nou de terorism. Atacul de marți seara a avut loc în apropiere de memorialul ridicat pentru victimele de la 9 septembrie.

Preşedintele Donald Trump a reacţionat pe twitter. El a scris că este cu gândul alături de victime şi familiile acestora şi a subliniat că le-a cerut autorităţilor să înăsprească regimul imigraţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite