Pe măsură ce pământul continuă să se cutremure în Gorj, devine de neoprit şi îngrijorarea părinţilor care vor să ştie dacă şcoala în care învață copilul lor e inclusă în categoria de risc seismic major. În disperarea de a afla această listă, care momentan nu e publică, unii se uită pe ce găsesc. Pe acest fond, Ministerul Educaţiei le-a cerut azi directorilor din toată ţara ca în 3 zile să transmită toate datele legate de clasele de risc seismic ale unităţilor pe care le conduc.
E doar o frântură din multele conversaţii purtate de părinţi zilele acestea pe grupurile de WhatsApp. Alarmaţi de cutremurele din Gorj, vor să știe cât de sigure sunt şcolile în care învaţă copiii lor.
Găsesc liste mai mult sau mai puţin actualizate, iar de aici până la panică e doar un pas.
O bunică spune că lista consultată de ea arată că şcoala e încadrată în clasa I de risc seismic: Sunt îngrijorată. Chiar ne gândim la clasa a V-a să o mutăm la altă şcoală. Nu e joacă, e foarte periculos. Şcoala a fost consolidată de două ori, o dată imediat după ‘90 şi o dată acum câţiva ani. Să dea altă listă cu şcolile care într-adevăr e reală şi grădiniţele care sunt în risc.
S-a ajuns aici şi din cauza autorităţilor care s-au bâlbâit în ultimele zile în legătură cu instituţia care deţine lista şcolilor încadrate în clase de risc seismic.
Până la urmă, Ministerul Educaţiei a găsit lista şcolilor cu risc seismic, dar momentan nu o face publică.
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Să vedem câte dintre aceste clădiri sunt deja în programe de consolidare şi apoi pentru cele rămase să le includem într-un program special.
Iulian Cristache, preşedinte Federaţia Asociaţiilor de Părinţi: Eu nu aş arăta-o ca ministru, pentru că s-ar crea o stare de panică majoră. Mă pun în situaţia unui părinte care ar afla că şcoala respectivă este într-o situaţie de risc major. Sunt comunităţi locale care nu vor avea posibilitatea să reloce copiii, să-i mute în altă parte.
Până la clădiri sută la sută sigure, directorii au la îndemână doar cursurile preventive.
Ministerul Educaţiei cere urgent şcolilor să actualizeze datele în Sistemul Informatic Integrat.
Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: Ministerul Educaţiei dă şi un deadline pentru completarea acestor date, duminică, 19 februarie. Până atunci, directorii trebuie să completeze date legate de destinaţia clădirilor, încadrarea într-un grad de risc seismic, autorizaţiile de securitate la incendiu şi autorizaţiile sanitare. Responsabilitatea corectitudinii datelor aparţine directorilor unităţilor de învăţământ şi inspectorilor şcolari.
118 şcoli sunt în clasa I de risc seismic. Este singura cifră vehiculată de autorități în aceste zile.
Raed Arafat, şeful DSU: Aceste şcoli nu astăzi s-au descoperit că sunt cu risc seismic şi sunt cu risc seismic de foarte mult timp, din păcate. Şi sperăm că vor fi consolidate în cel mai rapid timp.
De săptămâna viitoare ar trebui să funcţioneze şi grupul de lucru pentru prevenire şi răspuns în caz de cutremur, grup anunţat de premierul Nicolae Ciucă.