Atenție la mesajele email care folosesc sigla ANAF! Hackerii trimit documente despre "plăți restante fiscale" ce pot infecta dispozitivele electronice. Verificați sursa mesajului primit

Infractori cibernetici folosesc identitatea vizuală a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a transmite prin intermediul unor e-mail-uri cod malițios, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

28 Iunie 2022, 18:57 (actualizat 29 Iunie 2022, 00:43) Știrile TVR |
Emailuri false cu sigla ANAF / FOTO: https://www.anaf.ro/
Emailuri false cu sigla ANAF
E-mail-uri cu atașamente malițioase

Metoda de atac - e-mail-uri nesolicitate care copiază identitatea vizuală a unor instituții sau organizații cu reputație - este des folosită de atacatori pentru a oferi potențialelor victime un scenariu plauzibil, mizând în același timp pe emoționarea utilizatorului pentru a-l face mai puțin vigilent.

În acest caz, textul folosit de atacatori face referire la acest stimul psihologic încă de la început, destinatarii e-mail-ului fiind anunțați că au ‘plăți restante fiscale’, iar pentru a verifica situația trebuie să acceseze ‘factura fiscală atașată’. Odată descărcat și accesat, atașamentul duce la infectarea dispozitivului cu malware-ul LokiBot.

LokiBot, cunoscut și sub denumirile alternative de Lokibot, Loki PWS și Loki-bot - utilizează o variantă de malware tip troian, având ca scop principal furtul de informații sensibile, cum ar fi nume de utilizator, parole, portofele de criptomonede și alte credențiale. Reușește să facă acest lucru prin utilizarea unui keylogger care monitorizează activitatea din browser și de pe calculator, reușind să înregistreze informațiile tastate pe dispozitivul infectat.

Actorii cibernetici rău intenționați folosesc de obicei LokiBot pentru a viza sistemele de operare Windows și Android și de multe ori distribuie malware-ul prin intermediul atașamentelor malițioase anexate unor e-mail-uri nesolicitate, site-uri web malițioase, mesaje text sau platforme de mesagerie.

De fiecare dată când primiți un mesaj nesolicitat, trebuie să fiți atenți și să verificați sursa mesajului primit.

În acest caz, dacă se accesau informațiile din header-ul mail-ului, se putea observa că mesajul a fost transmis de pe domeniul newtargets24.online și nu de pe anaf.ro.

Mai departe, dacă utilizatorul era atent la textul mesajului, observa că este cel mai probabil tradus automatizat în română dintr-o limbă străină, deoarece există greșeli clare de exprimare care pot fi identificate imediat. Formula inițială de adresare din mail (‘o zi bună’) este una des utilizată în încheierea unui mesaj, nu la începutul lui. În continuare, textul sună extrem de ciudat, ceea ce ar fi trebuit să ridice serioase semne de întrebare destinatarului (‘Acest lucru este pentru a vă informa’) cu privire la legitimitatea acestui mail.

În plus, dacă utilizatorul analiza atașamentul din e-mail cu o soluție de securitate existentă pe dispozitiv, ori una disponibilă gratis online (ex: VirusTotal), își putea da imediat seama că este vorba despre un fișier infectat cu malware.

Recomandări pentru utilizatori

Fiți atenți la deschiderea atașamentelor de e-mail, chiar dacă atașamentul este așteptat și expeditorul pare să fie cunoscut! Verificați mereu sursa reală a mesajului din header-ul e-mail-ului primit;

Folosiți o soluție de securitate pe dispozitive, actualizată la zi;

Actualizați frecvent sistemului de operare și programele/aplicațiile folosite;

Puneți în aplicare autentificarea multi-factor pentru conturile folosite, iar acolo unde nu este posibil, folosiți parole unice, puternice și complexe.

Recomandări pentru instituții AICI

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 29°C 25°C
CONSTANTA 31°C 30°C
CRAIOVA 34°C 31°C
BRASOV 28°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI