Sute de români ajung zilnic la medic muşcaţi de căpușe. Unele specii transmit boli grave care duc inclusiv la deces. O femeie în vârstă a murit la Institutul "Matei Balş" din Capitală, în urma unei înțepături. Cel mai frecvent diagnostic e boala Lyme - o boală care atacă sistemul nervos, inima și articulațiile.
Această femeie nu-și dă seama la ce pericole se expune chiar în timp ce cosește. Căpușele se ascund în iarbă, mai ales în zone umbroase și umede din grădini și pajiști.
Dacă ne muşcă o căpuşă trebuie să mergem de urgenţă la medic. Din păcate, mulţi oameni îşi scot singuri insectele fără să-şi dea seama la ce pericole se expun.
Muşcăturile căpuşelor nu sunt în general periculoase, dar unele specii transmit boli grave. Cele mai frecvente sunt boala Lyme și febra butonoasă. Doar în Argeş, au fost confirmate 22 de cazuri de boală Lyme. Se mai numește și "boala cu 1000 de fețe". Netratată, poate duce la afecţiuni ale inimii, sistemului nervos şi chiar la deces.
Medicii ne recomandă să ne îmbrăcăm cu pantaloni lungi şi cu cămăşi sau bluze cu mânecă lungă atunci când ieşim în parc sau în locurile special amenajate pentru a face un grătar. Purtaţi haine deschise la culoare ca să observaţi prezenţa căpuşelor. Dacă găsiți căpuşe la animalele dvs. adresați-vă medicului veterinar și nu le aplicați insecticide din proprie inițiativă.