Ateliere de Ziua Armatei, în Parcul Carol. Iohannis: E esențial să se asigure înzestrarea, pentru a atinge standardele unei armate moderne

În Capitală, manifestările în memoria celor care și-au jertfit viața pentru țară, dar și evenimentele de promovare a carierei militare au avut loc în Parcul Carol I. Au avut loc depuneri de coroane iar studenții și elevii militari au depus jurământul.

25 Octombrie 2017, 15:53 (actualizat 25 Octombrie 2017, 21:13) |
Ateliere de Ziua Armatei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ministerul Apărării Naționale a transformat temporar Parcul Carol din Capitală într-o unitate militară. De Ziua Armatei, au fost aduși acolo reprezentanți ai tuturor structurilor și armamentul folosit de aceștia. Bucureșteni de toate vârstele au putut vedea de la arme individuale ale forțelor speciale și până la transportoare blindate ale infanteriștilor.

Președintele Klaus Iohannis a participat  la ceremonia militară cu prilejul Zilei Armatei României din Parcul Carol din Capitală. La eveniment a fost prezent și premierul Mihai Tudose.

În discursul susținut după ceremonia depunerii coroanelor de flori, Klaus Iohannis a susținut un discurs, în care a reamintit ca Armata dispune în acest an de un buget de 2% din PIB, pentru prima oară după 1989,  și a atras atenția guvernului, conducerii MApN si Armatei că "au obligația de a-și asuma cu toată seriozitatea aceasta responsabilitate".

În replică la solicitarea președintelui de a avea o armată puternică și mult mai bine dotată, ministrul Apărării a anunțat că Executivul a încheiat o înțelegere cu Airbus: Guvernul va cumpăra elicoptere produse la Brașov.

Discursul președintelui Klaus Iohannis:

- Sărbătorim «Ziua Armatei României» într-un an cu o semnificație specială – împlinirea unui secol de la eroicele lupte de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, din vara anului 1917, un moment de referință al Primului Război Mondial, care a demonstrat determinarea și puterea de sacrificiu a Armatei Române.

- În același timp, ne mai despart doar câteva luni de 2018, când vom celebra Centenarul făuririi României Mari, prin unirea Basarabiei, a Bucovinei şi, în final, a Transilvaniei cu patria mamă.

- Armata României este indisolubil legată de aceste repere simbolice ale istoriei noastre, prin rolul esențial pe care l-a avut în consolidarea statului român modern și a identității naționale.

- Cei care au purtat și poartă haina militară au însă o contribuție cel puțin la fel de importantă în societate și prin capacitatea de a reprezenta adevărate exemple de devotament, de pricepere şi de profesionalism.

- Astăzi, privim mai încrezători către viitor pentru că ne bazăm pe statutul legitim al României în cadrul NATO şi al Uniunii Europene și pe soliditatea unui Parteneriat Strategic valoros, eficient şi pragmatic cu Statele Unite ale Americii.

- Toate acestea ne conferă stabilitatea şi securitatea necesare într-un mediu internațional complex, dinamic, cu provocări și amenințări multiple şi, de foarte multe ori, impredictibile.

- Tocmai de aceea, subliniez, din nou, necesitatea creării unei stări de echilibru între componenta de prevenire şi anticipare, pe de o parte, şi mecanismele de combatere a riscurilor şi ameninţărilor, pe de altă parte.

- Este, așadar, cu atât mai important ca Armata României să aibă o coordonare optimă, iar militarii săi să atingă un nivel din ce în ce mai crescut de profesionalizare.

- În egală măsură, este esențial să se asigure dotarea şi înzestrarea necesare atingerii standardelor care caracterizează o armată modernă şi puternică.

- În baza Acordului pe care l-am propus la începutul mandatului meu de Preşedinte şi care a fost încheiat între liderii partidelor politice, România, pentru prima dată după 1989, a alocat 2% din PIB pentru cheltuieli militare, începând chiar cu acest an. Aproape 35% din acest buget reprezintă fonduri destinate achiziţionării de echipamente majore.

- Am creat, aşadar, premisele ca acest nivel de finanţare să se menţină pe o perspectivă de cel puţin zece ani. Astfel, procesul de planificare strategică se poate baza pe un minimum de predictibilitate.

- Atrag însă atenția că aceste fonduri trebuie folosite în cel mai eficient mod, iar Guvernul, conducerea Ministerului Apărării Naționale şi conducerea Armatei României au obligația de a-și asuma cu toată seriozitatea această responsabilitate.

-Deciziile adoptate la Summitul NATO de la Varşovia de anul trecut şi la Reuniunea NATO de la Bruxelles din luna mai a acestui an continuă să fie puse în practică și vreau să salut demersurile unitare menite să conducă la materializarea acestor obiective.

- În acest sens, reafirm aprecierea mea pentru modul în care s-a acționat în vederea constituirii Brigăzii Multinaționale de la Craiova, pentru care România şi-a asumat rolul de naţiune-cadru şi a cărei capacitate operațională inițială a fost declarată în luna aprilie.

- Vizita pe care am efectuat-o acolo împreună cu Secretarul General NATO, în urmă cu doar câteva săptămâni, vine tocmai să accentueze efortul comun al României și al partenerilor din Alianța Nord-Atlantică de a spori nivelul de securitate în țara noastră, dar și în regiune.

- Vă felicit, totodată, pentru constituirea Cadrului de Instruire Multinațională Intensificată la Nivel Întrunit, care reprezintă, în fapt, o matrice de sincronizare a exercițiilor desfășurate pe teritoriul național şi care poate asigura cadrul necesar pentru instruirea forțelor aliate, cu accent pe cerinţele specifice regiunii noastre.

- Toate aceste măsuri sunt parte a setului de propuneri românești în cadrul Prezenței Aliate Adaptate pe Flancul Estic al NATO, care este, în aprecierea noastră, la fel de importantă ca Prezenţa Aliată Consolidată de pe zona de nord a Flancului Estic.

- După cum bine știți, am solicitat insistent în diferite formate aliate, dar și în cadrul Summitului NATO de la Varșovia, echilibrarea măsurilor pe întregul flanc estic și am obținut acest lucru.

- România și-a propus să devină un actor regional strategic predictibil, un partener de încredere și un furnizor de securitate în zonă. Consolidarea profilului militar românesc are un rol esențial în acest sens și țin să vă mulțumesc pentru realizările remarcabile din acest an.

- Obiectivele dumneavoastră pentru 2018 sunt cel puţin la fel de importante și ambițioase.

- Mă refer la atingerea capacității operaţionale finale a Brigăzii Multinaţionale, la crearea cadrului pentru prezenţa sporită a NATO la Marea Neagră şi la intensificarea cooperării combinate aeriene.

- Armata este aidoma unui organism viu, într-un proces continuu de transformare şi adaptare la realităţile strategice ale unui mediu internațional care evoluează constant. Prin urmare, trebuie să fim permanent preocupaţi de procesul de selecţie, educare şi pregătire a tuturor categoriilor de militari, pentru că resursa umană reprezintă valoarea supremă a armatei noastre.

- Cu această ocazie, adresez felicitări elevilor şi studenţilor care au depus astăzi jurământul militar şi îi încurajez, la început de drum, să găsească izvor de inspiraţie în conduita cadrelor militare dedicate serviciului în slujba patriei.

- Femeile şi bărbaţii în uniformă, adevăraţi profesionişti care slujesc patria sub drapelul tricolor, sunt cei cărora le datorăm recunoștința noastră.

- Militarilor care și-au dedicat întreaga carieră acestei vocații trebuie să le oferim nu numai apreciere, dar şi condiţii optime de muncă şi de viaţă.

- Armata este una dintre instituțiile fundamentale ale statului, care contribuie în mod decisiv la credibilitatea și prestigiul României în lume și care se bucură de respectul și încrederea cetățenilor.

- Vă încurajez să acționați în continuare preventiv şi să dovediţi spirit inovativ, capacitate de adaptare la schimbare, să vă iubiţi ţara şi să continuaţi să confirmaţi, ca şi până acum, deviza care vă uneşte şi vă mobilizează: Onoare şi Patrie! La Mulţi Ani, Armata României!”

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 17°C 20°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI