Ateliere auto neautorizate, în vizorul RAR. ”Ieftin și rapid – sloganul perfect ca să fii atras și păcălit”

Service auto
Service auto
11 mai 2022, 11:19

Aproape 1000 de ateliere de reparații din toată țara au fost controlate de inspectorii RAR în ultimele 3 luni, în cadrul unor acțiuni complexe. Sancțiunile au depășit un milion de lei, informează biroul de presă al Registrului Auto Român.

Neconformități depistate au fost legate de:
– efectuarea de activităţi de reparaţii fără autorizație tehnică;
– efectuarea inspecţiei finale care să demonstreze conformitatea lucrărilor de reparații (una dintre condițiile legale privind admiterea și menținerea în circulație a autovehiculului, ulterior intervenției asupra unui autovehicul);
– păstrarea și respectarea condiţiilor iniţiale de autorizare;
– prestatorii de servicii care nu au pregătirea necesară de a interveni la sistemele de securitate ale autovehiculului.

Reparațiile efectuate în ateliere care nu respectă legea sunt calea cea mai sigură spre riscul de a primi servicii de o calitate îndoielnică.

Dacă alegeți să vă reparați mașina pe principiul “ieftin și rapid”, într-o unitate improvizată, rețineti că nu aveți cum să verificați calitatea reparațiilor făcute, dar vă scad și șansele de a putea rezolva pe cale amiabilă eventualele inconveniente cauzate de calitatea slabă a lucrărilor, transmite RAR.

Mihai Dogărescu – Șef Departament Supraveghere Piață – RAR: ”Evitați să mergeți pe recomandarea unui prieten când vreți să vă reparați mașina. Verificați cu prioritate ca service-ul să fie autorizat. În caz contrar riscați să primiți o pseudoreparație care poate fi un real pericol pentru securitatea voastră în trafic. Intervențiile în sisteme de siguranță ale autovehiculului sunt complexe și necesită obligatoriu piese și componente omologate”.

Lista service-urilor autorizate și categoria de lucrări pentru care este autorizat atelierul respectiv se găsesc pe site-ul registrului, rarom.ro.

Instituția mai recomandă că achizițiile de componente auto din mediul online să se facă din surse sigure, iar piesele să fie omologate, cu garanție din partea vânzătorului.” Conform reglementărilor europene, în cazul în care piesele respective nu se potrivesc, cumpărătorul are dreptul să le returneze, evident fără ca acestea să prezinte urme de uzură.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite