"Atelier de front. Artiști români în Marele Război". Expoziție la Muzeul Naţional de Artă

Primul Război Mondial văzut prin ochii unor artişti români importanţi. La Muzeul Naţional de Artă sunt adunate într-o expoziţie 120 de lucrări. În 1917, Marele Stat Major a adunat în jur de 40 de artişti care să imortalizeze momentele războiului. Printre ei, nume importante - Camil Ressu, Ştefan Dimitrescu, Iosif Iser, Oscar Han. În expoziţie apar şi lucrările lui Tonitza, care a fost pe front combatant, nu martor.

25 August 2017, 18:58 (actualizat 25 August 2017, 19:01) |
Atelier de front la Muzeul Național de Artă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Când armele vorbesc, muzele tac.

În sunetul împuşcăturilor, expoziţia Atelier de front sugerează atmosfera gri şi apăsătoare a tranşeelor. Vedem chipuri de ostaşi, scene de luptă, sărăcia, cozile la alimente, foametea, prizonierii.

Impresionează scenele surprinse de Tonitza în lagărele bulgăreşti, unde a fost captiv. O recunoaştem pe Ecaterina Teodoroiu, imortalizată de Camil Ressu.

Printre artiştii mobilizaţi special de Marele Cartier General în 1917 s-au numărat Ion Theodorescu-Sion, Camil Ressu, Ştefan Dimitrescu, sculptorii Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea şi Cornel Medrea.

Expoziţia "Atelier de front. Artişti români în Marele Război" e deschisă la Muzeul Naţional de Artă până în ianuarie anul viitor.

O parte dintre lucrări vor fi prezentate şi la Roma.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 11°C
IASI 2°C 11°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 11°C 15°C
CRAIOVA 6°C 7°C
BRASOV 7°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI