Primul Război Mondial văzut prin ochii unor artişti români importanţi. La Muzeul Naţional de Artă sunt adunate într-o expoziţie 120 de lucrări. În 1917, Marele Stat Major a adunat în jur de 40 de artişti care să imortalizeze momentele războiului. Printre ei, nume importante - Camil Ressu, Ştefan Dimitrescu, Iosif Iser, Oscar Han. În expoziţie apar şi lucrările lui Tonitza, care a fost pe front combatant, nu martor.
Când armele vorbesc, muzele tac.
În sunetul împuşcăturilor, expoziţia Atelier de front sugerează atmosfera gri şi apăsătoare a tranşeelor. Vedem chipuri de ostaşi, scene de luptă, sărăcia, cozile la alimente, foametea, prizonierii.
Impresionează scenele surprinse de Tonitza în lagărele bulgăreşti, unde a fost captiv. O recunoaştem pe Ecaterina Teodoroiu, imortalizată de Camil Ressu.
Printre artiştii mobilizaţi special de Marele Cartier General în 1917 s-au numărat Ion Theodorescu-Sion, Camil Ressu, Ştefan Dimitrescu, sculptorii Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea şi Cornel Medrea.
Expoziţia "Atelier de front. Artişti români în Marele Război" e deschisă la Muzeul Naţional de Artă până în ianuarie anul viitor.
O parte dintre lucrări vor fi prezentate şi la Roma.