Atacul ucrainean asupra crucișătorului „Moscova”, o victorie simbolică. Expert: „Este simbolul puterii navale ruse în Marea Neagră”

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
14 aprilie 2022, 12:11

Profesorul Michael Petersen, directorul Institutului de Studii Maritime pentru Rusia de la Colegiul Naval american de Război, spune că este prea devreme pentru a ști natura exactă a incidentului în care a fost implicat crucișătorul, dar „se pare că ucrainenii au reușit să obțină o victorie semnificativă pe mare”.

„Cred că este un atac cu valoare atât militară, cât și simbolică. Acesta este nava-amiral a flotei Rusiei de la Marea Neagră, este simbolul puterii navale ruse în Marea Neagră”, a subliniat expertul.

Petersen spune că ucrainenii au pierdut cea mai mare parte a marinei când Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014, așa că atacul de acum „este important din punct de vedere simbolic, pentru că arată că ucrainenii sunt în continuare capabili să lovească puterea militară rusă astfel încât să provoace supărare la Moscova”.

Incidentul poate avea și „o valoare militară importantă”, deoarece marina rusă poate fi împinsă mai departe de țărm, subliniază Michael Petersen.  „Acest lucru ar putea afecta capacitatea marinei ruse de a oferi sprijin direct militarilor de pe țărm și de a asigura apărare aeriană în regiunile de coastă.”

O baterie de rachete a Marinei ucrainene ar fi lovit miercuri seară crucișătorul rusesc „Moscova” în largul coastei Odesei, port strategic la Marea Neagră, au transmis mai multe surse de presă de la Kiev. Nava a luat foc și, din cauza condițiilor meteo, nu putea primi ajutor imediat. Este nava de la bordul căreia au fost amenințați grănicerii de pe Insula Șerpilor. Ministerul rus al Apărării a confirmat la câteva ore că muniția a detonat în urma unui incendiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă