Atacul terorist de la Viena: 4 morți, 22 de răniți. Poliția a arestat 14 persoane

Incident armat la Viena
Incident armat la Viena
2 noiembrie 2020, 22:32

ACTUALIZARE Poliția austriacă a făcut 14 arestări

Ministrul de interne al Austriei, Karl Nehammer, a declarat marţi că poliţia austriacă a efectuat 14 arestări în legătură cu atacurile teroriste din Viena de luni seară, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Nehammer a insistat că înregistrările video făcute cu telefonul mobil de cetăţeni nu indică faptul că ar fi fost mai mult de un atacator.

Ministrul austriac a precizat că bilanţul atacului de luni seară se ridică la patru morţi, plus atacatorul, şi 22 de răniţi, şi că poliţia a efectuat raiduri în 18 locuinţe. Nehammer a menţionat că poliţistul care a fost rănit grav în timpul atacului se află în stare stabilă.

Anterior, postul austriac ORF, citat de Reuters, relatase că forţele de ordine au arestat un bărbat în Linz, oraş în nord-vestul Austriei. Un bărbat, descris drept islamist, a fost scos încătuşat dintr-o casă de către poliţişti puternic înarmaţi, a transmis ORF, care a adăugat că nu este deocamdată clar dacă individul avea vreo legătură cu atacul de luni din Capitala Austriei.

Un presupus simpatizant al grupării teroriste Stat Islamic a împuşcat mortal patru persoane luni seară la Viena. Potrivit lui Nehammer, atacatorul – un tânăr în vârstă de 20 de ani care avea la activ o condamnare pentru implicare într-o organizaţie teroristă – a păcălit programul de combatere a radicalizării.

Individul, identificat drept Kujtim Fejzulai, avea cetăţenie austriacă şi nord-macedoneană.

ACTUALIZARE Un al doilea civil a decedat

O femeie rănită în atacul terorist de luni seara din centrul Vienei a încetat din viaţă la spital, ceea ce face ca bilanţul victimelor în rândul civililor să crească la două, conform informaţiilor furnizate de primarul capitalei austriece Michael Ludwig, transmite Reuters.

ACTUALIZARE: Poliția din Viena le cere locuitorilor orașului să rămână în case, deoarece o operațiune de amploare este în desfășurare: „Stați acasă! Dacă sunteți pe străzi, adăpostiți-vă! Păstrați-vă departe de locurile publice, nu folosiți transportul public!”

ACTUALIZARE„În acest moment, putem confirma următoarele informaţii: incidentul armat a început la ora 20.00, în zona Seitenstettengasse. Indivizi înarmaţi au comis atacuri în şase zone din Viena. O persoană a murit, iar numeroase altele sunt rănite, inclusiv un agent de poliţie”, anunţă Poliţia din Viena, prin Twitter.

„Un suspect a fost împuşcat mortal de poliţie”, a precizat Poliţia, cerând presei să evite speculaţiile. Potrivit publicaţiei Der Standard şi agenţiei APA, a fost ucis şi un agent de poliţie, iar altul este în stare gravă. Cel puţin 15 persoane sunt spitalizate în urma atacului, au declarat surse citate de agenţia de presă APA. Autorităţile pornesc de la premisa că este vorba de un atac terorist.

 

ACTUALIZARE: Presa vorbește despre o luare de ostatici la un restaurant. Ministrul de interne a descris incidentul ca fiind un „atac terorist” și a spus că un atacator a murit. Al doilea atacator este căutat de poliția vieneză. Se desfășoară o amplă operațiune de securitate în zonă.

Liderul comunității evreiești Oskar Deutsch a scris pe Twitter că nu este clar dacă sinagoga din Viena a fost vizată în atac, deoarece era închisă în acel moment..

ACTUALIZARE: Presa vorbește despre o luare de ostatici la un restaurant. Ministrul de interne a descris incidentul ca fiind un „atac terorist” și a spus că un atacator a murit. Al doilea atacator este căutat de poliția vieneză. Se desfășoară o amplă operațiune de securitate în zonă.

Liderul comunității evreiești Oskar Deutsch a scris pe Twitter că nu este clar dacă sinagoga din Viena a fost vizată în atac, deoarece era închisă în acel moment.

_________________________________

 

ACTUALIZARE Mijloacele de transport public nu mai opresc în centrul Vienei, spune Poliția, care sfătuiește oamenii să stea în case.

 

ACTUALIZARE Unul dintre atacatori „ar fi murit, altul ar fi fugit” şi o persoană a fost arestată, a precizat Ministerul de Interne, citat de agenţia de presă austriacă APA. Potrivit aceleiaşi surse, un poliţist a fost rănit grav şi este posibil să existe şi decese în acest atac comis de mai multe persoane, relatează Reuters.

_________________

Incidentul a avut loc în apropierea unei sinagogi, conform agenţiei APA şi site-ului Vienna.at. Potrivit unor martori, doi indivizi au deschis focul, rănind mai multe persoane.

Unul dintre presupuşii autori ai atacului a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, iar altul este căutat activ.

„Au avut loc schimburi de focuri în centrul Vienei. Mai multe persoane au fost rănite. Numeroase echipaje ale forţelor de ordine au intervenit. În momentul de faţă, are loc o vastă operaţiune de securitate”, a comunicat Poliţia din Viena, prin Twitter. Autorităţile încearcă să afle motivul atacului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite