Atacul terorist de la Manchester Arena putea fi oprit. Deficienţe serioase în sistemul de securitate al stadionului, constatate de anchetatori

Manchester Arena la scurt timp după explozie
Manchester Arena la scurt timp după explozie
2 martie 2023, 17:27

Douăzeci şi două de persoane – cea mai tânără avea vârsta de doar 8 ani – au murit şi peste 200 au fost rănite când un bărbat a detonat o bombă artizanală pe Manchester Arena, în momentul în care numeroşi părinţi veneau să îşi preia copiii ce asistaseră la concertul artistei americane.

Preşedintele comisiei de anchetă, John Saunders, a spus că agenţia britanică de contrainformaţii şi securitate internă (MI5) a ratat şansele de a opri atacul şi a criticat felul în care această agenţie a împărtăşit informaţii cu poliţia specializată în operaţiuni de contraterorism.

„A fost ratată o oportunitate importantă de acţiune, ce ar fi putut să prevină atacul”, a declarat John Saunders, în cel de-al treilea şi ultim raport al său în acest caz.

„Nu se poate ajunge la nicio concluzie asupra balanţei de probabilităţi sau la orice alt standard probatoriu în ceea ce priveşte posibilitatea ca atacul să fi putut să fie prevenit”, a ținut să precizeze însă anchetatorul.

Cu toate acestea, a existat o posibilitate realistă ca anumite informaţii active să fie obţinute, informații ce ar fi putut să ducă la acţiuni care să prevină atacul„, a adăugat el.

Un avocat care reprezintă 11 familii îndoliate a spus că eşecurile subliniate în noul raport sunt inacceptabile.

Ca urmare a acelor eşecuri, în cel mai rău caz, o posibilitate reală de a preveni atacul a fost pierdută. Este o concluzie devastatoare pentru noi„, a precizat avocatul Richard Scorer.

CITEȘTE și 22 de morți după o explozie la Manchester Arena, în finalul unui concert susținut de Ariana Grande. FILMUL EVENIMENTELOR

Precedentele rapoarte coordonate de John Sanders au ajuns la concluzia că au existat deficienţe şi erori serioase în sistemul de securitate al stadionului. El a descoperit, de asemenea, că unul dintre spectatorii ucişi ar fi supravieţuit, probabil, dacă reacţia echipelor de intervenţie nu ar fi fost atât de deficitară.

Atacul cu bombă a fost comis de Salman Abedi, un tânăr de 22 de ani. Fratele lui mai tânăr, Hashem, a fost condamnat la 55 de ani de închisoare, în 2020, pentru că l-a încurajat şi l-a ajutat.

Al treilea frate, mai mare, Ismail, a fost condamnat în iulie 2022 în absenţă, după ce a fugit din Regatul Unit.

Fraţii Abedi s-au născut la Londra din părinţi libieni care au emigrat în Marea Britanie în timpul regimului lui Muammar al-Gaddafi.

Concluziile raportului coordonat de John Saunders sunt în concordanţă cu cele formulate de Comitetul pentru Informaţii şi Securitate din Parlamentul britanic. Forul a precizat într-un raport din 2018 că serviciul MI5 a ratat oportunităţi potenţiale de a preveni acel atac cu bombă şi că nu a învăţat nimic din atacurile precedente.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite